Beurs15 feb '16 08:25

Angst voor dumping goedkope Chinese producten

Auteur: Marjan van den Berg

Een uitzonderlijke demonstratie vandaag in Brussel. Werkgevers en werknemers demonstreren zij aan zij. Ze zijn bang dat Europa wordt overspoeld met goedkope Chinese producten.

Nu de Europese Unie van plan is om China de status van 'vrije-markteconomie'  te geven, zijn veel bedrijven en vakbonden bang dat China producten dumpt die ver onder de marktprijs liggen. Oneerlijke handel, vindt de koepel van Europese industriebedrijven.

De aluminiumproducenten vrezen dat dit Europa miljoenen banen gaat kosten en dat Europese milieumaatregelen voor niets zijn geweest.

"Dan hebben wij geen echt adequate bescherming meer tegen dumpingpraktijken vanuit China. Zoals iedereen weet is China een staatsgestuurde economie. Veel sectoren zijn zwaar gesubsidieerd", zegt zegt Bob Lambrechts, director Statistics & Economics bij de European Aluminium Association, de Europese organisatie van aluminium-producenten. Zulke subsidies kennen wij hier niet, stelt Lambrechts. Daardoor houdt China de prijzen kunstmatig laag.

 

Gerelateerde artikelen