Beurs14 aug '14 12:28

Kuifje of Donald Duck als alternatief voor aandelen

Auteur: BNR Webredactie

Beetje bij beetje bouwt de FED, de centrale bank van Amerika, de steunmaatregelen af. Er wordt minder goedkoop geld in de economie gepompt, wat leidt tot minder goedkoop geld op de beurs. En dan zou je zomaar in plaats van in een multinational, in een Donald Duck kunnen investeren.

Het klinkt gek, maar Mark Borgman van veilinghuis Catawiki ziet steeds meer mensen die het stripboek als investering zien. "We zien een enorme toename in de populariteit van antieke en zeldzame stripboeken. Mensen verzamelen ze veel en daarnaast zijn ook de beleggers er steeds meer op gefocust. Je ziet dat deze twee groepen geïnteresseerd zijn in die antieke stripboeken. En dat drijft de prijs steeds verder op."

Nostalgie
Die interesse neemt voorlopig niet af, denkt Borgman. "De wereld wordt heel klein door de online veilingen die er zijn. Mensen raken erin geïnteresseerd. Het heeft ook een soort van nostalgie natuurlijk. Een aandeel is maar een stukje papier en een album van Kuifje is wel iets waar iemand mee is opgegroeid. Mensen vinden het spannend om erin te investeren, dus ik denk dat dat verder gaat toenemen."

Maar het zijn niet alleen de stripboeken, denkt Catawiki. Voor alle alternatieve beleggingsvormen geldt dat er steeds meer interesse zal komen. Dus denk naast Suske en Wiske aan wijn of kunst.

Puur speculatie
Jacob Schoenmaker, beurscommentator bij RTL Z en econoom, vindt dat je de investering niet als een belegging moet zien: "Kijk, beleggen doe je omdat er wat gebeurt met het geld. Het levert wat op. Er wordt geïnvesteerd in bedrijven en machines. Dit is puur speculatie. Je speculeert op verdere prijsstijgingen. Dan kan je een heel leuke 'rit maken', maar op een gegeven moment gaat het net zo hard weer naar beneden."

Als je al op een alternatieve manier gaat beleggen, doe dat dan een beetje handig. Schoenmaker: "Persoonlijk denk ik dan dat je het beter kan stoppen in iets waarmee je iets hebt. Ik heb iets met gitaren en kijk dus iedere week naar de gitaren die worden geveild op Catawiki."

 

Snel waarnemen
Jim Tehupuring, oprichter van ProBeleggen, snapt dat mensen naar strips of kunst kijken. Maar er is één heel belangrijke eis: je moet kenner zijn van wat je koopt. "Als dat nou stripboeken zijn, aandelen of grondstoffen: je moet zorgen dat je vooraan in de trend zit en een beweging dus vroegtijdig waarneemt. Dus ook daar geldt dat je aandelen alleen moet kopen op het moment dat je de kennis bezit en een voorsprong in kennis hebt of dat je een expert inschakelt die jou daarbij helpt."

Gerelateerde artikelen