Beurs23 dec '15 09:37

'We zijn net zo verbaasd en teleurgesteld als de medewerkers'

Auteur: Marjan van den Berg

V&D zegt dat het helemaal op schema lag met de nieuw ingezette koers. Toch besloot investeerder Sun Capital onverwacht de stekker eruit te trekken.

Foto: Harmen van der Veen (BNR)
Foto: Harmen van der Veen (BNR)

"V&D lag volkomen op schema om volgend jaar break even  en het jaar daarna winstgevend te worden. De hele strategie en nieuwe winkelformule waren klaar om uitgerold te worden. Over twee maanden zou de nieuwe collectie binnen zijn", zegt V&D-woordvoerder Edwin van Wijk.

'Tijdelijk liquiditeitentekort'
Vanochtend vroeg en kreeg V&D uitstel van betaling. Een aantal tegenvallers lijkt voor investeerder Sun Capital reden te zijn geweest om de stekker eruit te trekken. Van Wijk: "We hadden in november en december twee ontzettend warme maanden. Dat is niet goed voor de wintercollectieverkopen. Daarnaast nog een aantal incidenten waardoor wij tijdelijk aan een liquiditeitentekort zaten. De aandeelhouder en enige financier van V&D bleek niet bereid om dat te overbruggen."

Een verrassing, zegt de woordvoerder. "Ja, dat hadden we niet verwacht."

Doorstart
Wat V&D betreft is het volgens hem nog niet voorbij. "Op de achtergrond wordt al hard gewerkt door de bewindvoerders met de directie van V&D om nieuw perspectief voor de toekomst te creëren."

Voor het bedrijf is het van groot belang om alsnog zo veel mogelijk te verkopen tijdens deze kerstperiode, om de kansen op een doorstart te vergroten. Omdat het bedrijf op schema lag met de nieuwe koers, is de kans daarop wat V&D betreft reëel. "De strategie zoals die er ligt en de winkelformule zoals we die in februari willen gaan uitrollen, liggen klaar om uitgerold te worden. Met iedere partij zouden we dat zo kunnen doen."

Het einde van V&D? Van Wijk: "Nee. Misschien wel het begin van een nieuw begin."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen