Beurs22 jan '16 15:44

'Philips betaalt prijs voor sterk staaltje Amerikaans protectionisme'

Auteur: Thijs Baas

Amerikaanse autoriteiten hebben een stokje gestoken voor een miljardendeal van Philips. Een flinke teleurstelling voor het bedrijf, dat dacht de LED-divisie Lumileds voor 2,8 miljard euro te verkopen aan de Chinese investeerder Go Scale Capital. Maar dat een deel van de kennis naar China zou vloeien, dat was niet helemaal de bedoeling.

Foto: ANP
Foto: ANP

Met de deal zou 2,8 miljard euro gemoeid zijn, maar Amerikaanse autoriteiten gooiden roet in het eten. Vanzelfsprekend tot groot ongenoegen van Philips zelf, zegt Stan Westerterp, analist en bij JNVB Vermogensbeheer. "Het onderdeel dat Philips wil verkopen doet in de VS met name zaken met de automobielbranche, waar het het licht aan levert. Vandaar dat de Amerikaanse toezichthouder meent daar ook iets over te zeggen te hebben. Die zijn niet zo happig op het feit dat een Chinese onderneming dit onderdeel van Philips overneemt."

Opbrengst
Er wordt gesproken over een verkoopopbrengst van 2,8 miljard dollar. Het leek erop dat Philips al vergevorderd was in de onderhandelingen, gezien ook het feit dat ceo Frans van Houten zelf zijn teleurstelling bepaald niet onder stoelen of banken stak, zegt Westerterp. "Philips wil zelf nog wel een klein minderheidsbelang houden, maar de prijs zal waarschijnlijk wel lager uitvallen. De markt is de laatste periode wat veranderd. En je ziet dat andere kopers denken een lagere prijs te kunnen bedingen als een potentiële koper afhaakt."


 

De grote angst van de Amerikaanse toezichthouder lijkt te zijn dat China op deze manier toegang zou krijgen tot de techniek die in Amerikaanse auto's wordt verwerkt. Philips lijkt nu dus slachtoffer van een sterk staaltje protectionisme van de Amerikaanse toezichthouder. Volgende week presenteert Philips de jaarcijfers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen