Beurs21 dec '15 11:26

Herleven oude tijden op de woningmarkt?

Auteur: BNR Webredactie

Een soort code oranje voor de woningmarkt in Amsterdam en Utrecht: nog vóórdat je een bouwkundig onderzoek hebt kunnen laten verrichten is een huis al verkocht, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tegen BNR. Óf je moet een voorbehoud van financiering laten vallen om überhaupt een kans te maken.

En die situatie heeft zich volgens André de la Porte de afgelopen zeven à acht jaar niet meer gebeurd en steekt nu toch weer links en rechts de kop op. Echt verstandig is het niet om het voorbehoud van financiering te laten schieten, zegt hij. "Dat moet je alleen maar doen als je zeker weet dat je de hypotheek rond kunt krijgen, dus dat je buiten de bank om ook eigen middelen hebt om een eventueel tekort zelf te betalen."

 

De huizenprijzen blijven stijgen. Het tempo waarin dat gebeurt, versnelt.Vorige maand was een huis volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 3,8 procent duurder dan een jaar geleden: de snelste stijging in zeven jaar. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in november ongeveer even hoog als in april 2004.

In juni 2013 bereikten de prijzen van huizen een dal en sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 liggen de prijzen in november 6,8 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau nog altijd 16,1 procent lager.

Meer woningen verkocht
Het Kadaster meldde vrijdag dat in november 14.545 woningen werden verkocht, ruim 24 procent meer dan in november 2014. In de eerste elf maanden van 2015 zijn er 156.727 woningen verkocht. Dat is ruim 22 procent meer dan een jaar eerder.

In sommige steden zijn huizen zo in trek dat makelaars kopers onder druk zetten om snel te beslissen. Ga daar niet in mee, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen