Beurs16 feb '16 06:13

Fusie bezorgt KPN zware concurrentie

Auteur: Marjan van den Berg

Vodafone en Liberty Global zijn het eens geworden over een fusie van hun Nederlandse activiteiten.

Het Britse Vodafone betaalt 1 miljard euro contant aan het Amerikaanse Liberty. Het resultaat is een samenvoeging van Vodafone Nederland (telefonie) en Ziggo (kabel).  Dat hebben beide bedrijven laten weten in een gezamenlijke verklaring.

Vodafone Nederland en Ziggo lanceren een samenwerkingsconstructie waarin ze allebei de helft bezitten. Ze verwachten op het gebied van kosten en kapitaalinvesteringen voor 3,5 miljard euro aan voordelen te behalen, na aftrek van integratiekosten.

Gevraagd of de fusie banen gaat kosten, zegt Barbara de Ridder-Jongerden, directeur Juridische Zaken bij Vodafone:

 

KPN
Met de samenwerking wil Vodafone sterkere concurrentie bieden aan KPN. "Samen zijn we een sterkere speler in Nederland", zegt Vodafone-CEO Vittorio Colao in de uitgegeven verklaring.

BNR-beurscommentator Jelle Maasbach: "De combinatie Vodafone-Ziggo wordt een hele sterke. Vodafone moest wat doen, ze kon in tegenstelling tot andere telecombedrijven geen alles-in-een-pakketten aanbieden. Door de samenwerking met Ziggo kunnen ze de strijd aangaan met KPN; die krijgt er een flinke concurrent bij."

Volgens Ziggo-CEO Baptiest Coopmans zal de fusie kleiner blijven dan KPN, al doet dat er volgens hem weinig toe. "In deze industrie gaat het niet om groot, groter, grootst. Het gaat om tevreden klanten en daar dichtbij zijn."

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Europese Commissie moeten nog wel toestemming verlenen voor de fusie, die naar verwachting eind dit jaar wordt afgerond.

Andere markten
De Ridder-Jongerden heeft goede hoop dat beide instanties groen licht zullen geven. Ze sluit bovendien niet uit dat Vodafone in andere landen vergelijkbare deals gaat sluiten. "Nederland loopt voor in de hele digitalisering. Ik kan niet uitsluiten dat er op andere markten iets gaat gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen