Beurs9 feb '16 11:49

Pandeigenaren V&D-filialen gaan niet over een nacht ijs

Auteur: BNR Webredactie

Het failliete warenhuis V&D leek in handen te komen van Coolcat-eigenaar Roland Kahn, maar de eigenaren van de panden liggen dwars.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens het Algemeen Dagblad willen ze meer tijd nemen om over het bod van het Canadese Hudson's Bay na te denken. Die partij is geïnteresseerd in de panden van V&D. Het zou een klap zijn voor de curatoren; de tijd begint namelijk te dringen voor de werknemers van V&D.

'Pandeigenaren spelen hard'
Volgende week moet er een deal zijn, anders sluiten alle 63 filialen van het warenhuis. Rupert Parker Brady van Retaildenkers, ook auteur van een boek over La Place, denkt dat de pandeigenaren het hard spelen.

 

Parker Brady denkt zelfs dat de verkoop van bepaalde panden aan Hudson's Bay al wordt besproken. "Een aantal commerciële partijen hebben last van de markt en hebben diep moeten slikken toen ze gedwongen akkoord moesten met huurverlaging voor V&D."

Locatie maakt uit
Of een pand interessant is voor Hudson's, hangt af van de locatie, zegt Parker Brady. “In de kleine steden waar minder toeloop is en minder geld uitgegeven wordt, is het maar de vraag of er ooit een warenhuis komt. Ik denk dat er nieuwe concepten komen, zoals in Almelo, waar ze appartementencomplexen bouwen in de oude V&D."

Banen behouden?
Of de werknemers van het warenhuis hun baan kunnen behouden, hangt er maar helemaal vanaf. "De pandeigenaren hebben hun eigen belang, namelijk hun eigen belang, de portemonnee", zegt Parker Brady. "Ze kijken enerzijds naar de lange termijn: wat zijn garanties die afgegeven kunnen worden voor komende 7 tot 10 jaar en wat is de toekomstbestendigheid van het concept en de formule die erin zal worden gezet? Bij Kahn is bekend dat hij V&D wil doorstarten, maar het is onduidelijk wat hij dan gaat doen. Hudson’s Bay hebben hele sterke warenhuisformules en een enorme zak met geld, dat is voor veel vastgoedeigenaren bijzonder aantrekkelijk."

'Curatoren kiezen Kahn, pandeigenaren Hudson's Bay'
De curatoren van V&D geven de voorkeur aan Kahns plan, de pandeigenaren kiezen liever voor Hudson's Bay, denkt Parker Brady. "Dat heeft ermee te maken dat achter Kahn ook bankgaranties inclusief de nodige fondsen van het ministerie van Economische Zaken moeten staan die ervoor zorgen dat de werkgelegenheid gegarandeerd wordt." Ook moeten de curatoren en mogelijk de Belastingdienst en het UWV betaald worden.

Hudson's Bay maakt volgens Parker Brady het meeste kans. "Hudson's zit achter hun rug te praten met de pandeigenaren en daar hebben ze geen belang bij. Die hoeven niks, hebben geen merk, geen inboedel en zeker ook geen 8000 medewerkers."

Curatoren herkennen zich niet in verhaal AD
De woordvoerder van de curatoren laat aan BNR weten zich niet te herkennen in het bericht van het AD. Volgens hem verlopen de gesprekken nog goed.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen