Beurs11 feb '16 10:18

Doemdenken houdt handel in zijn greep

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen gaan hard onderuit. Een directe aanleiding lijkt er niet te zijn; beleggers worden geplaagd door aanhoudende economische zorgen.

Ook een verdere daling van de olieprijs deed het humeur van beleggers geen goed. Rond 10.15 uur vanochtend stond de AEX ongeveer 4 procent lager.

Volgens beurscommentator Jelle Maasbach is de paniek erin geslopen bij beleggers. "Al sinds het begin van het jaar gaan de beurzen flink onderuit. Een AEX die meer dan 3 procent verliest, is echt fors. Er blijven zorgen om de groei van de wereldeconomie, er wordt zelfs voorzichtig gesproken over een recessie."

Uitschieters
Op de AEX was het aandeel Delta Lloyd (ruim 8 procent lager) de grootste daler. Maasbach: "Vorig jaar raakte het al ruim 70 procent van de beurswaarde kwijt, dit jaar staat de teller op een kwart. Dat is ongekend."

SBM Offshore, met een min van meer dan 6 procent de grootste daler op de MidKap, kondigde bij de presentatie van zijn jaarcijfers aan dichtbij een schikking te zijn met de Braziliaanse autoriteiten over het Petrobras-schandaal. Het neemt daarvoor een voorziening van 245 miljoen dollar. Het bedrijf zag vorig jaar de winst kelderen, maar stelde wel voor het eerst sinds 2011 weer een dividend voor.

Safe havens
Het geld gaat naar zogenoemde safe havens, stelt Maasbach vast. "Je ziet dat beleggers hun aandelen verkopen en vluchten in goud. Die goudprijs gaat bijna met 2 procent omhoog. De staatsobligaties: dan ga je het geld stallen bij bijvoorbeeld een Amerikaanse, Duitse of Nederlandse overheid. Voor het eerst ook in Japan: beleggers legden zelfs geld toe om hun geld maar te lenen aan de Japanse overheid."

Meerdere problemen in de wereld
Volgens Corné van Zeijl van Actiam liggen er verschillende problemen ten grondslag aan de dalende beurzen: "Er is een soort kleine bankencrisis aan de gang, waar de beleggers serieus zenuwachtig van worden. Daarnaast is er natuurlijk van alles aan de hand in China, ligt een Brexit op de loer en maakt men zich het meeste zorgen over de economische vertraging."

De beurs is normaal een goede voorspeller voor de economie en een nieuwe recessie is dan ook niet uit te sluiten, zegt Van Zeijl: "In Europa gaan we ook langzamerhand last krijgen van de afzwakking in de VS. Fabrieksorders zijn bijvoorbeeld toch wel wat aan het teruglopen."

 

Gerelateerde artikelen