Beurs20 nov '15 06:29Aangepast op 20 nov '15 09:35

Oud-topman ABN: Bank kijkt voorzichtig naar buitenland

Auteur: BNR Webredactie

De beursgang van ABN Amro heeft 3,3 miljard euro opgeleverd. Meteen na de opening schoot het aandeel omhoog van 17,75 euro naar een 'first price' van18,18 euro. Een mooie start van het aandeel, zegt beurscommentator Rob Jansen.

Kalff in 2000 als topman van ABN Amro. Foto: ANP
Kalff in 2000 als topman van ABN Amro. Foto: ANP

Er zal een last van de schouder van topman Gerrit Zalm vallen, verwacht Jansen, die zich in de kermis rond de beursrentree heeft begeven. "Het is hier echt een gekkenhuis met pers en genodigden. Gerrit Zalm is blij - en we kennen hem vooral als een vrolijk man. Ze hebben lang toegewerkt naar deze beursgang en nu is het eindelijk een feit, dus de stemming is hier ronduit feestelijk."

Kalff
Ook Jan Kalff, topman van ABN Amro tussen 1994 en 2000, is blij met de beursgang.

Daarnaast wijst Kalff op het beleid van de huidige raad van bestuur. "80 procent van de omzet en winst komt uit Nederland. Ons land heeft een goede economie, en de bedrijven doen het over het algemeen goed. Daarnaast zou je kunnen zeggen dat een beetje geografische spreiding welkom is. Ik weet dat de heren bescheiden aan het kijken zijn om het buitenlands bedrijf nog ietsje uit te bouwen."

 

20 procent van de aandelen
De Nederlandse staat bracht in totaal 188 miljoen certificaten van aandelen van de genationaliseerde bank op de markt, voor 17,75 euro per stuk. Daarmee is ongeveer 20 procent van de aandelen verkocht. De prijs van 17,75 euro zet de totale waarde van de bank op circa 16,7 miljard euro.

De waarde van de beursgang kan nog met zo'n 500 miljoen euro oplopen als de begeleidende banken volledig gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen.

ABN AMRO werd in het najaar van 2008 door de overheid genationaliseerd, omdat de bank ten onder dreigde te gaan in de internationale financiële crisis.

Gerelateerde artikelen