Beurs11 feb '16 14:17

Rendement extra injectie Belastingdienst nog erg onduidelijk

Auteur: BNR Webredactie

De Belastingdienst krijgt er sinds 2013 jaarlijks 150 miljoen euro bij om meer controles en meer invorderingsactiviteiten te kunnen uitvoeren. Dit moet extra belastingopbrengsten opleveren. Het plan is door de dienst uitgewerkt in een ‘business case’, maar onduidelijk is nog of de business case wel echt rendeert.

Of de extra inkomsten rechtstreeks voortvloeien uit de extra investeringen is nog maar de vraag, zegt Francine Giskes van de Algemene Rekenkamer tegen politiek verslaggever Jeroen Stans. "Dat moet beter gevolgd worden. Je moet de Belastingdienst nageven dat er meer inkomsten gegenereerd zijn, maar je moet ook de Kamer in de gelegenheid stellen om goed te volgen of dat dankzij die investeringen is of dat men met dat geld nog iets beters had kunnen doen."

Prioriteiten
De Kamer moet in ieder geval weten of de Belastingdienst of de staatssecretaris andere prioriteiten overweegt, zegt Giskes. "Het is wel duidelijk dat er bewust geld uitgehaald is voor doelen die wel veel opleverden, zoals de inkeerregeling, een handhavingscommunicatieproject, maar je moet als kabinet de Kamer altijd de kans geven om mee te kijken of ze het een goed idee vinden. Dat is een boodschap die we helaas permanent moeten geven." 

"Voor een deel ligt het aan het feit dat het behoorlijk wankel in elkaar zit, ook dankzij de ICT-systemen. Daarom hebben wij vorig jaar een ernstige onvolkomenheid moeten uitdelen en dat doet de Rekenkamer niet veel. Dus ja, er is wel iets loos bij de Belastingdienst." Maar uiteindelijk is het aan staatssecretaris Wiebes van Financiën om de situatie bij de Belastingsienst te verbeteren, zegt Stans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen