Beurs11 feb '16 13:29

Topsalarissen moeten eenvoudiger en duidelijker

Auteur: Sam de Voogt

Topsalarissen van beursgenoteerde bedrijven moeten eenvoudiger en duidelijker. Dat zegt de Monitoring Commissie onder leiding van hoogleraar Jan van Manen.

De commissie heeft tot taak toezicht te houden op de Nederlandse corporate governance code, een gedragscode voor behoorlijk bestuur en een vorm van zelfregulering voor Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Gisteren publiceerde de commissie een voorstel tot herziening van deze code. Dat is nodig, zegt voorzitter Van Manen. "We hebben het verzoek gekregen van de vakbeweging, werkgeversorganisatie en beleggersorganisatie om ervoor te zorgen dat we kunnen aansluiten bij internationale ontwikkelingen en om ervoor te zorgen dat regelingen elkaar niet gaan overlappen."

Een van de voorstellen betreft het simpeler maken van topsalarissen. Van Manen: "Het moet eigenlijk zo zijn dat je in een paar zinnen kunt uitleggen wat een topmanager verdient. Nu worden er pagina's gewijd aan kunstmatige complexiteit die topsalarissen tegenwoordig zijn."

De commissie is daarbij niet bang om de hand in eigen boezem te steken. Van Manen: "Toen de commissie Frijns (een voorloper van de huidige Monitoring Commissie, red.) met een herziening kwam, heeft een deel van de ingewikkeldheden plaats gekregen in de code. Achteraf hebben we daarmee bijgedragen aan de complexiteit van salarissen, in plaats van het te laten afnemen. Nu hebben we geprobeerd met minder woorden over beloningen een voorbeeld te geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen