Beurs19 jan '16 10:11

CEO Unilever: Brexit schadelijker voor Nederland dan voor andere landen

Auteur: Sam de Voogt

Volgens Paul Polman, CEO van Unilever, is een Brexit schadelijker voor Nederland dan voor andere Europese landen. Hij zei dan ook het beter te vinden als "iedereen bij elkaar blijft".

Foto ANP
Foto ANP

De Britten zijn voor Nederland na Duitsland de belangrijkste handelspartner. In 2014 exporteerde Nederland voor in totaal 36,7 miljard euro naar het VK. Polman lichtte zijn opmerking over een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU niet verder toe, al zei hij wel dat Unilever zich voorbereidt op elk mogelijk scenario: "We zitten in 190 landen in de wereld, dus wij zorgen ervoor dat we competitief blijven, wat er ook gebeurt. Maar het is beter als de Britten in Europa blijven."

Vandaag gaat in Groot-Brittannië een pro-Europa campagne van start. Britse kiezers mogen binnenkort bepalen of het VK binnen de EU moet blijven of niet. De uitkomst staat nog lang niet vast.

Voorzichtig over de toekomst
Unilever presenteerde vanochtend nieuwe kwartaalcijfers. Daaruit bleek dat de omzet steeg met 10 procent naar 53,3 miljard euro, terwijl de nettowinst met 5 procent daalde naar 5,3 miljard euro. Daarmee presteerde het bedrijf boven verwachtingen. De verwachtingen voor het komend jaar zijn voorzichtig, liet Polman weten. "De wereldeconomie zou iets moeten groeien, maar het jaar is moeilijk begonnen. Er zijn veel geopolitieke conflicten en er is meer onzekerheid dan we ooit gezien hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen