Beurs11 mrt '14 08:24Aangepast op 11 mrt '14 09:56

Werkloosheid onder niet-westerse immigranten drie keer hoger

Auteur: BNR Webredactie

Niet-westerse immigranten zijn drie keer zo vaak werkloos als autochtonen. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat vandaag wordt gepresenteerd aan minister Lodewijk Asscher. Zestien procent van de niet-westerse immigranten had in 2012 geen baan. Onder autochtonen was dat vijf procent.

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsrecht van de Universiteit Tilburg, is niet verrast door de cijfers. "We weten uit eerdere crises dat dit het gevolg is van slechte economische omstandigheden. Dan krijg je een negatieve ontwikkeling, dat zien we nu ook."

De belangrijkste oorzaak? "Er zijn weinig banen", antwoordt Wilthagen. "Deze groep valt eerder uit een baan en heeft meer moeite om aan een baan te komen. Dat leidt tot grote verschillen met autochtone Nederlanders."

Achterstanden
Door de bank genomen hebben niet-westers immigranten minder competenties. Wilthagen: "Het opleidingsniveau is lager, dat verklaart ook al een deel. Daar zit wel een ontwikkeling, maar de crisis maakt het toch weer moeilijker. Verder heeft ook een taalachterstand van jongs af aan een duidelijk effect waardoor je op school als minder competent wordt gezien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen