Beurs3 nov '15 15:36Aangepast op 3 nov '15 18:48

'Vriendjespolitiek bepaalde sfeer bij SNS'

Auteur: Thijs Baas

Het Openbaar Ministerie daagt tien voormalige managers van SNS Property Finance voor de rechter, in verband met vermoedelijke fraude bij de toenmalig bank-verzekeraar SNS Reaal. De bende bestond uit minstens vijftien mensen, zegt FD-journalist Vasco van der Boon, schrijver van het boek De Val van SNS Reaal.

Foto: ANP
Foto: ANP

De 'puinruimers' die de vastgoedbank moesten redden waren in werkelijkheid boeven, die stiekem vriendjespolitiek bedreven. Die vriendjes, die werden binnengehaald met spaargeld van SNS-klanten, werden geacht hun vriendjes binnen de bank een beloning te geven. Omkoping, meent het OM. "De advocaat van de hoofdverdachte zegt dat als volwassen mensen is afgesproken: 'je mag een deel van mijn geld hebben' niet strafbaar is; er staat geen tegenprestatie tegenover."

 

Vennootschappen
De fraude zou hebben plaatsgevonden toen SNS Reaal nog niet was genationaliseerd. In dit fraudeonderzoek verdenkt het in fraudebestrijding gespecialiseerde Functioneel Parket 15 verdachten en hun vennootschappen van betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband.

Dat gebeurde volgens het OM tijdens hun aanstelling bij SNS Property Finance, het vastgoedonderdeel van SNS Reaal. Daaronder is ook voormalig directeur Buck Groenhof. De tien worden verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband.

Hoofdverdachten
Het OM heeft besloten om een groep verdachten, waaronder de hoofdverdachten Buck Groenhof en Pieter G., te dagvaarden. Hiermee wordt de zaak in volle openbaarheid voor de rechter behandeld. Op 30 november en 1 december is een regiezitting bij de rechtbank Midden-Nederland. Het OM heeft ook ontnemingsvorderingen ingediend.

Schikkingen
Het OM heeft met vijf verdachte personen en drie verdachte bedrijven transacties gesloten. Met die schikkingen kopen deze verdachten strafvervolging af. Drie verdachte bedrijven betalen in totaal €475.000 boete als schikking.

De bedrijven Consultancy Diensten (ACD) BV, Martinus Advies BV en Avigliana BV hebben het transactieaanbod van het OM geaccepteerd. Zij betalen respectievelijk 150.000 euro, 100.000 euro en 225.000 euro. Daarnaast voeren vier natuurlijke personen een taakstraf uit van 120 uur. Het gaat om Hans A. (63 jaar) en Leo S. (64 jaar), beiden senior medewerkers, en Hendrik N. (42 jaar) en Robert Z. (43 jaar). De 52-jarige Peter W. betaalt naast de taakstraf van 120 uur een boete van 22.500 euro.

Gerelateerde artikelen