Beurs18 jan '16 06:51

'Iraniërs zijn erg geïnteresseerd in zakendoen met Nederland'

Auteur: Marjan van den Berg

Het opheffen van sancties betekent kansen voor Nederlandse ondernemers in Iran. De Nederlandse ambassade in Teheran heeft het druk.

September 2015: Ambassadeur Terstal (R) ontvangt minister Koenders in Teheran. Foto: ANP
September 2015: Ambassadeur Terstal (R) ontvangt minister Koenders in Teheran. Foto: ANP

Het Internationale Energieatoomagentschap (IAEA) in Wenen maakte zaterdag bekend dat Iran alle afspraken van het atoomakkoord uit 2015 is nagekomen. Dat houdt in dat de sancties tegen het land worden opgeheven.

Volgens de Nederlandse ambassadeur in Iran, Susanna Terstal, liggen er voor het Nederlandse bedrijfsleven goede kansen. "We hebben ook in de afgelopen maanden al veel bedrijven gezien die geïnteresseerd zijn in Iran. Er zijn kansen voor Nederland zeker op het terrein van water, olie en gas, landbouw."

Goede ervaringen
Terstal vertelt dat het land als gevolg van de sancties behoorlijk achterop is geraakt, vooral op het gebied van techniek. Ook, zegt zij, willen Iraniërs graag met Nederlanders zakendoen.

 

Voor de Nederlandse ambassade in Teheran, die tot voor kort weinig kon betekenen op het gebied van handel,  betekent het opheffen van de sancties werk aan de winkel. Terstal: "Wij beantwoorden veel handelsvragen, wij ontvangen bedrijven voor oriënterende gesprekken, en we krijgen gelukkig ook uitbreiding om daarbij te helpen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen