Beurs7 jan '16 09:06

AEX hard onderuit

Auteur: Marjan van den Berg

Nog nooit is het handelsjaar voor de AEX zo slecht gestart als dit jaar. Beleggers wereldwijd maken zich grote zorgen over de zwakke groei van de Chinese economie en over de alsmaar dalende olieprijs. De handel in China werd zelfs stilgelegd toen de beurs van Shanghai meer dan zeven procent in het rood dook.

Dat heeft ook zijn weerslag op de Amsterdamse beurs. De AEX staat ook vandaag flink lager, onder meer nadat in China wederom de aandelenhandel werd stilgelegd omdat de koersen te hard daalden. Rond half 12 stond de AEX op 414,56 punten, 3,31 procent lager dan gisteren. Ook de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden meer dan 2 procent in.

Voor de tweede keer deze week is de aandelenhandel in China stilgelegd. De toonaangevende CSI 300-index verloor al binnen een half uur na de opening meer dan 7 procent. Dat gebeurde na een devaluatie van de Chinese munt. De koers van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar werd met 0,5 procent verlaagd.

Sinds maandag wordt de aandelenhandel in China een kwartier gestaakt als de CSI 300 5 procent verliest. Bij een min van 7 procent wordt de handel voor de rest van de dag beëindigd. Maandag werd de Chinese aandelenhandel om die reden ook al gestaakt.

'Goed nieuws aan de kant geschoven'
Volgens BNR-beurscommentator Jelle Maasbach reageren beleggers heftig op het slechte nieuws. “Allereerst is er de tweede beurscrash in een week tijd in China. Er zijn zorgen over de afzwakkende groei van de Chinese economie, daarnaast daalt de olieprijs naar niveaus die we al meer in tien jaar niet hebben gezien en zijn er geopolitieke spanningen. Goed nieuws uit Amerika, over de arbeidsmarkt en de industrie die groei laten zien, wordt aan de kant geschoven.”

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond maandag rond 09.00 uur ruim 5 procent in de min op 32,25 dollar, het laagste niveau sinds 2003. Brentolie werd bijna 6 procent goedkoper en kostte 32,26 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen