Beurs8 jan '13 07:30

Winkelpersoneel klaar voor invasie Russen en Chinezen

Auteur: Thijs Baas

Steeds meer winkels willen personeel dat Russisch of Chinees spreekt. Bedrijven zijn op zoek naar honderden 'native speakers'.

Het aantal rijke Chinese en Russische bezoekers aan Nederland groeide de afgelopen twee jaar met zo'n 40 procent. De Bijenkorf heeft sinds eind vorig jaar personeel dat Chinees en Russisch spreekt, maar ook winkels op Schiphol, diamantairs en dure boetieks willen personeel dat de talen spreekt. 

Groot team
Aridj Jaber van Spirit Hosting vertelt hoe het begon. "Twee jaar geleden zijn we begonnen met een project op Schiphol en dat was vrij klein, met acht mensen per dag, en nu hebben we een heel groot team van achttien dames en heren per dag op Schiphol. Het aantal bezoekers is niet zo hoog. Het is minder dan 5 procent, alleen ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de omzet."

Over de Bijenkorf heeft Jaber geen cijfers, maar duidelijk is dat zeker het luxesegment populair is bij Russische en Chinese toeristen. "Chinees sprekend personeel is lastiger, want je wilt toch ook graag dat ze Engels en Nederlands spreken. Het grootste deel zijn Chinezen die in Nederland wonen en een aantal van Chinese faculteiten op Nederlandse universiteiten die Nederlands spreken."

Gifting culture
Chinezen hebben een gifting culture, zegt Jaber. "Een cultuur waar je cadeaus aan elkaar geeft. In februari komt het Chinees nieuwjaar eraan en daar zet de Bijenkorf groot op in. Dan vliegen Chinezen terug van vakantie en dan nemen ze cadeaus mee."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen