Beurs17 feb '16 11:01

'Het zou een drama zijn als Schengen instort'

Auteur: Marjan van den Berg

Het sluiten van de grenzen in het Schengengebied is een oplossing voor de bühne, stelt directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland op BNR. De schade voor de winkeliers zou groot zijn, waarschuwt hij.

Foto: BNR
Foto: BNR

Door de toestroom van migranten kiezen sommige Schengenlanden ervoor weer grenscontroles in te voeren. Er is al gewaarschuwd voor het algehele einde van het vrije verkeer van mensen en goederen in Europa.

Ook voor winkeliers en consumenten zullen de consequenties duidelijk te merken zijn als 'Schengen' ophoudt te bestaan, verwacht directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland. "Dat betekent een directe schadepost voor de Nederlandse detailhandel van 100 miljoen euro per jaar", voorspelt hij. "Heel veel producten worden ingevoerd, ook vanuit andere EU-lidstaten."

Transportkosten
Uiteindelijk betaalt de consument een hogere prijs, rekent hij voor: "De totale transportkosten van de detailhandel zijn 5 procent van de omzet. Onze omzet is 100 miljard euro. Dus 5 miljard euro zijn wij jaarlijks kwijt aan transport, opslag en overslag. Dat betekent dat als vrachtwagens meer tijd nodig hebben om van A naar B te komen omdat er grenscontroles zijn, omdat je een paspoort moet laten zien, omdat je nog een keer je vrachtbrief moet laten zien, er meer tijd mee gemoeid is. De kosten zullen stijgen. Die komen daadwerkelijk terecht in de keten en eindigen bij de prijs voor de consument."

"Het zou een drama zijn als Schengen instort", stelt Van Golberdinge. Helemaal lastig wordt het voor winkels met vestigingen in meerdere EU-landen. "Veel van die winkelbedrijven beleveren die winkels nog altijd vanuit Nederlandse distributiecentra." Deze bedrijven lijden volgens hem dubbel schade doordat zij eerst met gesloten grenzen te maken tijdens de bevoorrading van de distributiecentra, en vervolgens tijdens de bevoorrading van de vestigingen.

'Grenscontroles zijn voor de bühne'
Detailhandel Nederland doet samen met zijn Europese zusterorganisaties een oproep aan de politiek "om niet te kiezen voor oplossingen voor de bühne. Grenscontroles zijn voor de bühne. Grenzen zijn zo lek als een mandje, dat is altijd zo geweest en dat zal de migratiecrisis niet stoppen."

Beter zou het volgens Van Golberdinge zijn als politie en justitie van de EU-landen beter zouden samenwerken. "Er zijn ook criminelen in de vluchtelingenstroom. Gelukkig een kleine minderheid, maar die mensen hebben ruim baan omdat er bijvoorbeeld niet goed wordt gecontroleerd op vingerafdrukken, omdat antecedenten niet worden nagegaan. Laten we daarmee beginnen, met dat soort oplossingen, in plaats van met voor de bühne iets organiseren wat er mooi uitziet op televisie, maar de Nederlandse burger en Europese burger niet verder helpt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen