Beurs21 jan '16 15:40

Haven Rotterdam in beroep tegen verbieden vrijstelling

Auteur: Thijs Baas

De Rotterdamse haven gaat in beroep tegen de uitspraak van Brussel dat zeven Nederlandse havens hun belastingvoordeel moeten inleveren. Dat bevestigt een woordvoerder van het havenbedrijf aan BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

De havenbedrijven van onder meer Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk en Zeeland betalen momenteel geen vennootschapsbelasting. Normaal gesproken is dat 25 procent van de winst, wat in het geval van Rotterdam neerkomt op 200 miljoen euro. De beslissing zorgt ervoor dat de haven met ongeveer 60 miljoen euro uiteen begint te vallen. “We gaan de komende weken onze juridische strategie bepalen. Daarbij wordt bekeken of de havens ieder voor zich een procedure aanspannen of dat we gezamenlijk optrekken”, zegt de woordvoerder.

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen moet de winst die havenbedrijven maken uit commerciële activiteiten volgens de normale wetgeving worden belast, zegt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). "Grensoverschrijdende concurrentie speelt een belangrijke rol in de havensector en het is het vaste voornemen van de commissie om een gelijk speelveld te verzekeren in deze belangrijke economische sector'', zegt Vestager. Maar volgens Rotterdam ontvangen veel concurrerende havens in het buitenland juist staatssteun.

Haven Rotterdam: ongelijk speelveld
Paul Smits, financieel directeur van de Rotterdamse haven, noemt het besluit "erg ongelukkig: "De andere havens waarmee we concurreren in Europa zullen een aantal jaren nog geen belasting betalen, dus we vinden het oneerlijk dat we eerder moeten dan de rest." Door het besluit ontstaat nu een ongelijk speelveld zegt Smits.

Euro-commissaris Verstager gaat ook voor de Belgische en Franse havens maatregelen nemen, maar dat kan nog wel een jaar of twee duren voordat deze maatregelen daadwerkelijk ingevoerd kan worden. En dat heeft consequenties.

 

Staatssteunregels
Vestager komt binnenkort met een voorstel dat het makkelijker moet maken te investeren in werkgelegenheid en infrastructuur in havens zonder dat dat als staatssteun wordt aangemerkt. Havenactiviteiten die betrekking hebben op veiligheid, toezicht en controle vallen buiten de Europese staatssteunregels.

Brussel vroeg Nederland in mei 2013 de "concurrentieverstorende'' belastingvrijstelling te schrappen. Op 1 januari werd in Nederland een wet van kracht die overheidsbedrijven verplicht vennootschapsbelasting te betalen, maar de zeehavens zijn daarvan uitgezonderd. Nederland heeft nu twee maanden om de vrijstelling in te trekken, zodat de zes havens vanaf 1 januari 2017 vennootschapsbelasting moeten betalen.

Het kabinet is teleurgesteld dat de Nederlandse zeehavens vennootschapsbelasting moeten gaan betalen. Zij worden hierdoor benadeeld, stelt het kabinet in een reactie. Want er is nog onvoldoende sprake van een "vlak speelveld'' binnen de Europese Unie, met eerlijke kansen voor alle spelers.

Smits wil de extra euro's die nu naar de Europese belastingpot gaan graag uitgeven aan investeringen om de infrastructuur van de Rotterdamse haven nog beter te maken. Volgens Smits is de Nederlandse regering ook ongelukkig met de huidige regeling: "Ze doen het alleen omdat het moet."

VVD 'geschrokken'
VVD-Kamerlid Helma Neppérus zegt "erg geschrokken" te zijn van het besluit van Brussel. "Onze havens doen gewoon hun werk. Die vennootschapsbelasting moet ook maar niet gebeuren, want ze noemen alleen Rotterdam en Amsterdam. Ga maar eens kijken in andere landen want we hebben vele concurrenten." Als je met belastingheffing begint, moet je weten wat je doet, zegt Neppérus. "Je moet eerst kijken of iedereen gelijk behandeld wordt."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen