Beurs21 jan '16 07:07

'Politiek is doof voor noodkreten over griffiekosten'

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet gebruikt de opbrengst van griffierechten om gaten in de begroting van Veiligheid & Justitie te vullen. Een slechte zaak, vindt D66-Kamerlid Judith Swinkels. Bij de laatste begrotingsbehandeling werd verdere verhoging van de griffiekosten al in de kiem gesmoord, maar een verlaging is tot nu toe nog een brug te ver.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dát er een drempel is om een zaak aanhankelijk te maken bij de kantonrechter is logisch, erkent Swinkels. Maar die mag er nooit toe leiden dat de toegang tot de rechtbank belemmerd wordt. "En dát is nu juist wat we zien bij de instroom van zaken, met name bij de kantonrechter. En dat is een heel ongewenst effect. Waar mogelijkheden zijn, zal D66 altijd bepleiten dat de toegang tot de rechter zo gemakkelijk mogelijk blijft."

 

Schuldeisers lieten openstaande rekeningen steeds vaker zitten, omdat de griffiekosten niet opwegen tegen het openstaande bedrag zelf. Het gevolg is dat mensen die wel netjes hun rekeningen betalen, opdraaien voor de wanbetalers. Vanuit de politiek komt vooralsnog geen enkele reactie, zegt Wilbert van de Donk, voorzitter van de KBvG.

Vooral de laatste vijf jaar zijn de kosten van die griffierechten fors opgelopen, zegt de beroepsorganisatie van deurwaarders tegen BNR. En daardoor wordt het voor schuldeisers veel minder lucratief om een zaak door te zetten. Die 470 euro is wel terug te vorderen bij de debiteur, maar die moet je wel eerst investeren, zegt Van de Donk.  "Daardoor blijven die zaken op de plank liggen. Er gaan nog 500.000 vorderingen naar de kantonrechter, 20 procent minder dan een paar jaar geleden."


 
 

Onderzoek van Register.nl komt uit op een schadebedrag van 45 miljoen euro door deze zogeheten plankincasso's. En dat zou volgens Van de Donk niet nodig zijn, als met name voor de 'lage' vorderingen van rond de 500 euro. "Daar moet het griffierecht echt omlaag en ik denk dat de overheid zichzelf arm rekent door het griffierecht zo hoog te laten. Wat wij voorstellen is een wat verfijndere staffel, zodat het griffierecht rond de vorderingen van 500 euro in de orde van maximaal 250 euro zou moeten zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen