Beurs12 mei '14 11:16

Meer bedrijven failliet in april

Auteur: Pieter van den Akker

In april zijn 700 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 174 meer dan in maart, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Stockfoto faillissement. ANP
Stockfoto faillissement. ANP

Hoe valt de toename te verklaren? Zijn deze bedrijven nog steeds slachtoffers van de crisis?
Peter Hein van Mulligen, CBS-hoofdeconoom: "Dat kun je wel zeggen. Het beeld is wel iets vertekend doordat er in april een zittingsdag meer was bij de rechtbank. Maar ook als je daarvoor corrigeert, is er sprake van een lichte stijging. De daling die we eind vorig jaar zagen, is dit jaar niet doorgezet."

Is er een trend waar te nemen?
"De trend van de laatste maanden is dat het aantal faillissementen vrij constant blijft met ruim 600 per maand. Dat is misschien wel ruim 100 minder dan een jaar geleden, maar het is nog steeds erg hoog. Dus je kunt er zeker van spreken dat de crisis naschokken veroorzaakt bij het Nederlandse bedrijfsleven."

In welke branches zijn er de meeste faillissementen?
"Het gaat nog steeds erg slecht in de bouw. De bouw heeft natuurlijk zware jaren achter de rug en er zijn nog steeds bouwbedrijven die als gevolg daarvan omvallen. Maar ook in de handel, met name de detailhandel, gaat het nog steeds erg slecht met het bedrijf."

Maar dit aantal is zonder eenmanszaken.
"Ook daar zien we natuurlijk faillissementen. Bij heel veel eenmanszaken gaat het natuurlijk om zzp'ers, zeker als het consultants zijn of andere zzp'ers die diensten aanbieden. Die hebben weinig schulden en gaan in geval van slechte tijden niet zo snel failliet. Ze hebben alleen minder uren die ze draaien en raken daardoor werkloos. Maar een faillissement zit er niet altijd aan vast."

Hoeveel eenmanszaken zijn er failliet gegaan?
"Toch aardig wat. Als je eenmanszaken meerekent, kom je op een dikke 900 faillissementen. Dat zijn er nog steeds veel te veel."

Gerelateerde artikelen