Beurs5 jan '15 17:21Aangepast op 6 jan '15 01:56

Van wonderboy tot weeskind van de Nederlandse reisbranche

Auteur: Thijs Baas

Rabobank had eerder signalen moeten afgeven dat Oad Reizen in een uitzichtloze situatie terechtkwam. Dat concludeert Job Woudt, auteur van het boek 'Enkele reis Holten - opkomst en ondergang van familiebedrijf Oad'. De oud-eigenaar komt met een claim van 80 miljoen euro aan het adres van de bank.

De voormalig eigenaar claimt de forse vergoeding omdat Oad door toedoen van de bank failliet zou zijn gegaan. Maar Oad kwam niet voor niets onder bijzonder beheer, voert Woudt aan ter verdediging van de bank. Opmerkelijk is de teloorgang van de afgelopen tien jaar wel, bevestigt Woudt. In 2003 was Oad immers nog het lievelingetje van de reissector en werd het met de Willem I-prijs zelfs uitverkoren tot beste bedrijf van Nederland.

Langzaam maar zeker verwerd het bedrijf echter tot het weeskind van de Nederlandse reisbranche, constateert Woudt in retrospectief. "Ze hadden moeite met de nieuwe tijd en last met het aansturen van de onderneming. Bij bijzonder beheer kom je niet zomaar terecht en de bank zal de stelling poneren dat ze heel zorgvuldig het traject zijn ingegaan om toezicht te houden en de nood te ledigen."

Speciaal beheer
Wat overigens niet wil zeggen dat Oad totaal geen recht van spreken heeft. rechtstreeks gevolg was van het dichtdraaien van de kredietkraan door Rabobank? Woudt: "Wat mij frappeerde is dat de bank Oad in 2012 bij speciaal beheer plaatste, vervolgens een reddingsplan besprak en nog niet eens een half jaar later met aanvullende eisen kwam - een kapitaalversterking van 10 miljoen - waarmee de druk en urgentie werd opgevoerd. Ze hadden er verstandiger aan gedaan dat signaal eerder te geven."

De 80 miljoen waar de voormalig eigenaar op aast is een sobere optelsom, nauwgezet beschreven in de dagvaarding. "Touroperating-activiteiten, vliegreizen met hotelovernachtingen op Bali en Mexico worden geschat op 50 miljoen. Daarnaast gaat het om vastgoed en andere onderdelen, met een totale waarde van 80.055.000 euro. Het zal een langdurige affaire worden; de curatoren zijn sinds het faillissement aan het kijken hoe de schuldvraag moet worden beantwoord en daar komen mogelijk nog nieuwe inzichten uit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen