Beurs7 jun '13 12:06

Jeugdwerkloosheid het grootste kwaad in Europa

Auteur: Harmen Simon Teunis

Economisch herstel in Nederland en Europa begint bij de aanpak van jeugdwerkloosheid. Dat zegt topbestuurder en VVD-prominent Ben Verwaayen op BNR. "Dat is het allergrootste kwaad wat we hebben in Europa." Hij vindt dat we op een verkeerde manier geld uitgeven aan werkloze jongeren.

"We zijn dus wel bereid om daar geld aan te besteden in de indirecte sfeer – want mensen krijgen een uitkering – maar we zijn niet bereid daar direct wat aan te doen. En dat is de mobilisatie van de economie om aan de jeugdwerkloosheid allereerst wat te doen", aldus Verwaayen.

Verwaayen vindt dat het bedrijfsleven méer kan doen om jonge mensen aan een baan te helpen. "Dit soort zaken van vertrouwen in de economie is niets wat je kunt delegeren aan een ander. Ook het bedrijfsleven heeft een belangrijke rol te spelen. Het is heel simpel: handen in mekaar slaan en wat doen aan de jeugdwerkloosheid. Je gaat naar de overheid en zegt: als jullie dit inzetten in maatregelen, zijn wij bereid om dat er tegenover te stellen. Dat is wat gebeurt in een onderhandelingsvrije economie. In een onderhandelingsvrije economie stel ik vast dat jeugdwerkloosheid nog niet centraal staat. Het zou centraal moeten staan. "

Maar de jeugdwerkloosheid is volgens hem ook een groot Europees probleem. "Het is ontzettend slecht nieuws dat we in Europa situaties hebben dat de helft van de jeugd niet aan de bak komt. We moeten zorgen dat we het voorrang geven. Jeugdwerkloosheid is het begin der dingen dat we moeten aanpakken." En dat moet volgens hem vooral gezamenlijk gebeuren. "Als we ons er allemaal verantwoordelijk in voelen en we doen er allemaal aan mee, is er ook een goede onderhandelingsbasis waarin gezegd kan worden dat we dit nodig hebben."

"Datgene wat we hebben gezien in Europa en Nederland is niet goed genoeg. Het begin der dingen is dat het om twee dingen gaat. Vertrouwen en hervormingen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen