Beurs7 aug '15 17:23

'Hele Nederlandse bedrijfsleven loopt deuk op door Imtech'

Auteur: Thijs Baas

Het faillissement van de Duitse tak van Imtech schaadt het Duitse vertrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven aanzienlijk, zegt correspondent Derk Marseille. De Duitsers vragen zich af of ze nog wel vertrouwen kunnen hebben in een land dat een kwetsbare technisch dienstverlener als Imtech het predikaat 'betrouwbaar' verleent.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het bedrijf is in Duitsland nadrukkelijk de gebeten hond bij het voortdurende uitstel van de opening van het nieuwe Berlijnse vliegveld. Het falende brandveiligheidssysteem was de verantwoordelijkheid van het technologiebedrijf, roept Marseille in herinnering.

Imtech zou zelfs garen hebben gesponnen bij de chaos rond het uitstel, zegt Marseille. Daags na de perspresentatie van het nieuwe Berlijnse vliegveld werd de opening opeens voor onbepaalde tijd uitgesteld en in de daaruit voortvloeiende chaos was het voor de bestaande toeleveranciers geen enkel probleem om extra orders binnen te slepen, áls het maar snel gebeurde.  

Eerder werd Imtech nog geroemd als de parel van het Nederlandse bedrijfsleven, en het kreeg  in 2012 nota bene nog het koninklijke predikaat uitgereikt. Nu staat het bedrijf symbool voor systematisch falen, zegt Marseille. Het bedrijf had een grote rol in nog drie andere grote bouw-debacles in Duitsland. "Zo'n faillissement zet opeens alles op de tocht, en dat is voor Duitse partners het ergste wat kan gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen