Beurs2 jan '13 15:12

Supermarkt-olifant groeit in rap tempo

Auteur: Anne-Greet Haars

De C1000 supermarkten die omgebouwd zijn tot Jumbo's doen het verrassend goed. De nieuwe eigenaar hoopte op een gelijke omzet, maar de winkels zagen de verkopen met 15 procent stijgen.

Joop Holla, research director bij onderzoeksbureau GfK noemt de omzetstijging een bijzondere prestatie: "Het is verrassend dat uit de eerste C1000's die zijn overgegaan een redelijk omzetgroei van 15 procent uit is gekomen."

Volgens Holla loopt Jumbo gelijk in de pas met andere supermarkten. "Als je rekening houdt met het aantal winkels dat is gekomen, dan kan je zeggen dat Jumbo op dezelfde manier opereert als de markt, 1,2 procent."

Het gezamenlijk marktaandeel van Jumbo en C1000 bedraagt momenteel bijna 22 procent, waarmee het concern - na Albert Heijn - de tweede supermarkt van Nederland is.

Overname
Jumbo nam in februari vorig jaar de supermarktketen C1000 over. In totaal moet het bedrijf nog ruim 270 C1000-winkels ombouwen tot Jumbo's. In 2012 werden al 17 C1000's omgetoverd. Het totaal aantal Jumbo-winkels groeit medio 2015 uit tot circa 600.

Aankomend jaar
Aankomend jaar gaat de Jumbo Groep meer dan 100 winkels ombouwen. Dat is naar eigen zeggen de grootste ombouwoperatie in de Nederlandse supermarktwereld ooit. "Ze hebben eerder met dit bijltje gehakt. Dezelfde man die dat bij Super de Boer heeft gedaan, neemt dat nu weer voor z'n rekening", legt Holla uit.

"Je zit ook met de integratie van personeel: er moeten personeelsleden afvloeien, zowel bij C1000 als Jumbo. En daarnaast moet je ook de huidige Jumbo-formule herpositioneren: het heeft een stukje vernieuwing nodig. Je ziet dat met name het voordeelimago wat onder druk staat. Dus ze zullen ook wat moeten doen aan hun aanbieding- en prijsimago."

Grootste supermarkt van Nederland
In Breda opent het bedrijf voor de zomer de deuren van een supermarktkolos met een vloeroppervlak van liefst 6000 vierkante meter. Dat moet de grootste supermarkt van Nederland worden. "Ik denk dat ze daar wel ervaring mee hebben, we zien dat winkels steeds groter worden. Jumbo heeft al een winkel bij het voetbalstadion in Groningen. En dat is vrij succesvol. De vraag is hoe ze de 6000 vierkante meter gaan vullen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen