Beurs8 jan '16 17:44

AEX sluit slechte beursweek fors lager af

Auteur: ANP Nieuws

De beurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van een buitengewoon slechte week met een stevig verlies het weekeinde ingegaan.

ANP
ANP

Vooral zwaargewicht Shell trok de AEX-index op het Damrak omlaag. Deze week werden zware verliezen geleden op de aandelenmarkten door zorgen over de Chinese economie.

De AEX eindigde 2,4 procent lager op 410,82 punten. Daarmee kwam het verlies over de hele week op 7 procent. De MidKap sloot 1 procent lager op 657,30 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen stonden minnen op de borden tot 1,6 procent. Vrijdag kwam nog wel een sterk cijfer naar buiten over de Amerikaanse banenmarkt, maar dat kon het tij niet keren.

Olieconcern Shell was de grootste daler bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een min van 6,4 procent. Shell had last van de verder dalende olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 32,77 dollar en Brent moest 2,5 procent terug tot 32,91 dollar per vat.

Olie

Ook elders in Europa gingen de oliefondsen sterk naar beneden. Zo verloor BP in Londen 2,7 procent en Total daalde 3,8 procent in Parijs. Repsol ging 4 procent omlaag in Madrid en Eni leverde 2,8 procent in Milaan in.

De dienstverleners aan de olie-industrie hadden eveneens een moeilijke dag. Maritiem dienstverlener SBM Offshore zakte 4,2 procent en bodemonderzoeker Fugro moest een verlies slikken van 2,2 procent.

Damrak

Van de enige twee stijgers in de AEX stond verzekeraar Delta Lloyd bovenaan met een plus van 1,5 procent. In de MidKap behoorde luchtvaartconcern Air France-KLM tot de grootste winnaars met een winst van 1,3 procent.

De chipsector op het Damrak had het wederom moeilijk. Zo bungelde chiptoeleverancier Besi vrijwel onderaan de MidKap met een verlies van 4,1 procent, terwijl branchegenoot ASMI 3 procent inleverde. In de AEX zakte chipmachinefabrikant ASML 4,2 procent.

Euro

TNT noteerde 0,1 procent lager op 7,74 euro. De Europese Commissie stemde vrijdag definitief, zonder voorwaarden, in met de overname van het bedrijf door het Amerikaanse FedEx. Het wachten is nu nog op een akkoord van toezichthouders in China en Brazilië. FedEx biedt 8 euro per aandeel TNT.

De euro was 1,0894 dollar waard, tegen 1,0856 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag.

Gerelateerde artikelen