Beurs15 sep '15 12:00

'Bancaire stelsel in veel landen nog fragiel'

Auteur: Eva Oude Elferink

Het was het grootste faillissement ooit en betekende het startschot van een wereldwijde economische crisis. Maar zeven jaar na de ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers zijn nog niet alle risico's voor een nieuwe crisis geweken.

Hogere buffers, minder complex en niet langer 'too big to fail'. Na de val van Lehman Brothers en de miljarden verslindende redding van andere banken, barstte het van de goede voornemens. Maar zeven jaar later zijn die voornemens maar deels omgezet in daden.

Er zijn wel een aantal positieve stappen gezet, zegt Harold Benink, hoogleraar banking & finance aan de Universiteit van Tilburg. "Zo zijn de kapitaalbuffers verhoogd en is er een strengere definitie van wat kan meetellen als eigen vermogen."

Hoewel, kapitaalbuffers verhogen. Benink: "Als je kijkt naar wat banken vroeger aan kapitaalbuffers hadden en nu, dan zitten ze nog steeds aan de lage kant. Eigenlijk hebben ze niet in voldoende mate doorgepakt en is het bancaire systeem daarmee in veel landen nog steeds fragiel."

Complex
En dan was er nog dat voornemen om banken minder complex te maken. Ook dat is niet gelukt, zegt Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. "Alleen in Europa komt er een grotere tegenhanger, omdat we met de eurozone een framework aan het optuigen zijn dat groot genoeg is om ook grote banken aan te pakken."

Oftewel: de Europese bankenunie. Die moet iets doen aan 'de mismatch' tussen kleine landen en grote banken. Van Wijnbergen: "Banken als ING en Rabobank waren te groot om hier hun hoofdkwartier te hebben. Dat probleem is aanzienlijk kleiner geworden. Niet omdat de banken veel kleiner zijn geworden, maar omdat het nu op eurozone-niveau wordt gedaan via de unie."

Toch blijft het volgens Benink de vraag wat er gebeurt als een grote bank in bijvoorbeeld een Zuid-Europees land omvalt. "Dan zal het toch zo kunnen zijn dat er nieuw eigen vermogen bijgestort zal moeten worden. Het kan zijn dat dat een combinatie wordt van Europees en nationaal belastinggeld. Dat zal voor bepaalde landen moeilijker zijn, dan voor anderen."

Gerelateerde artikelen