Beurs24 jul '14 17:09

IMF somber over groei wereldeconomie

Auteur: BNR Webredactie

De internationale economie groeit dit jaar door het tegenvallende eerste kwartaal minder sterk dan eerder werd gedacht. Vanaf de tweede helft van dit jaar moet de groei echter weer voorzichtig kunnen aantrekken. Dat blijkt uit nieuwe prognoses van het Internationaal Monetair Fonds.

Het IMF verwacht nu dat de wereldeconomie dit jaar met 3,4 procent groeit. In het voorjaar werd nog een vooruitgang met 3,7 procent voorspeld. Voor volgend jaar wordt onveranderd op een plus van 4 procent gerekend.

De minder rooskleurige prognose hangt vooral samen met de zwakke groei in de VS in de eerste 3 maanden van dit jaar en mindere vooruitzichten voor diverse opkomende economieën.

"Het herstel zet door, maar blijft zwak'', concludeert IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard in een toelichting. Dat geldt ook voor de eurozone, waar de voorspelling voor een matige groei overeind bleef.

De verschillen tussen de landen lopen echter steeds verder uiteen. Zo werd het fonds positiever over Duitsland en Spanje, maar negatiever over Frankrijk en Italië. Een nieuwe prognose voor Nederland werd niet gegeven.

Risico's
Het fonds ziet nog altijd grote risico's voor het herstel van de mondiale economie. Zo kunnen de politieke spanningen in het Midden-Oosten en rond Rusland zorgen voor een aanzienlijke stijging van de olieprijs.

Daarnaast kan de groei internationaal tegenvallen omdat er in veel ontwikkelde landen nog altijd geen sprake is van een robuust herstel, ondanks de aanhoudend lage rente.

Het IMF is aanmerkelijk somberder geworden over de Russische economie. Door de onrust rond het conflict in Oekraïne zijn de investeringen in het land nagenoeg stilgevallen en vertoont de economie dit jaar nauwelijks enige groei.

Het fonds handhaafde de voorspelling dat de Chinese economie dit jaar circa 7,5 procent groter wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen