Beurs23 dec '13 17:55

Weer winst voor Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

De aandelenbeurzen in Europa sloten maandag opnieuw hoger. De stemming was positief, onder meer na opmerkingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Amerikaanse economie.

Op een van de laatste volledige handelsdagen van het jaar waren de volumes beperkt.

De AEX-index eindigde 1 procent hoger op 395,52 punten. De Midkap kreeg er 0,8 procent tot 618,72 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 1 procent, de Duitse Dax-index bereikte daarmee een recordstand. De CAC 40 in Parijs steeg met 0,5 procent.

Topvrouw Christine Lagarde van het IMF stelde zondag tegen de Amerikaanse tv-zender NBC dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, de grootste ter wereld, de afgelopen weken duidelijk zijn verbeterd. Het fonds zal daarom zijn eigen verwachtingen voor de groei van de economie verhogen, nadat het afgelopen najaar een groei van 2,6 procent voorspelde. Lagarde gaf geen details over de nieuwe raming, die waarschijnlijk in januari wordt gepubliceerd.

Ballast Nedam
Bovendien werden maandag twee positieve cijfers over de Amerikaanse economie bekendgemaakt. Zowel de consumentenbestedingen als het consumentenvertrouwen bleken in november en december flink te zijn toegenomen. De stijging van de consumentenbestedingen met 0,5 procent was de sterkste in 5 maanden.

In Amsterdam won Ballast Nedam 4,6 procent. Het bouwbedrijf gaat op Curaçao het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrabanda bouwen. De opdracht heeft een waarde van ruim 108 miljoen euro. Verder heeft Ballast Nedam de verkoop van Gebr. Van Leeuwen Boringen aan Kleywegen Groep afgerond en sleepte het de voorlopige gunning voor de vernieuwbouw van het Thialf-stadion binnen.

ARM
ICT Automatisering (plus 0,6 procent) wees maandag grootaandeelhouder DPA Group (min 2,6 procent) wederom de deur. De automatiseerder blijft van mening dat een samengaan tussen de twee niet in het belang van het bedrijf en haar belanghebbenden is. Wel wordt een bijzondere aandeelhoudersvergadering, op verzoek van DPA, gehouden.

In Londen viel chipdesigner ARM op met een winst van 3,9 procent. Beleggers speculeerden op meer opdrachten voor de onderneming nu zijn belangrijkste klant Apple een belangrijke deal heeft gesloten met het Chinese mobiele telefoniebedrijf China Mobile. De chips van ARM zitten in meer dan 95 procent van de smartphones ter wereld.

De euro was 1,3705 dollar waard, tegen 1,3672 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 98,91 dollar per vat. Brentolie noteerde een verlies van 0,1 procent op 111,66 dollar.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen