Beurs11 jun '12 13:09Aangepast op 12 jun '12 08:38

KLM-topman ziet Europese economie verder verslechteren

Auteur: Harmen Simon Teunis

KLM-CEO Peter Hartman verwacht dat de Europese economie nog verder verslechtert. De luchtvaartmaatschappij kan het nu nog behappen, maar als er op termijn geen vooruitgang komt, sluit hij gedwongen ontslagen niet uit.

Hartman vindt het de hoogste tijd dat de Europese leiders daadkracht tonen en ingrijpen. "Er moeten eindelijk maatregelen worden genomen zodat mensen het vertrouwen weer terug krijgen. Er wordt ongelooflijk veel gepraat. Als je op zo’n manier een maatschappij zou runnen, dan zouden er nog maar weinig maatschappijen over blijven", zegt Hartman in Beijing tegen BNR-verslaggever Annette van Soest.

Hartman moet bij KLM ongeveer 700 miljoen euro besparen. Bezuinigingen die nu nog niet leiden tot gedwongen ontslagen. Maar dat kan veranderen als het economische tij niet keert, waarschuwt hij. "Als het uitermate extreem wordt en je geen enkele vooruitgang ziet, maak je scenario’s die nog forser zijn. En dan kunnen wij zeker niet garanderen dat we de familie bij elkaar kunnen houden."

Mensen ontslaan zou de ultieme reactie kunnen zijn. "Dan zullen we met sociale plannen moeten beginnen. Maar ik heb heel duidelijk gezegd dat we nu robuuste voorstellen hebben neergelegd bij de vakbonden. We wachten dat proces af. We moeten zo snel mogelijk zijn omdat ik toch blijf volhouden dat bij ons nog een heel klein beetje het zonnetje schijnt. Als het weer veel slechter gaat worden, moet je rekening houden met ernstigere scenario’s. Hoe eerder we in opgaande lijn aan het versterken zijn, hoe beter het is."

Impact van de crisis
Het is niet de eerste keer dat luchtvaartmaatschappijen de politiek oproepen tot het ondernemen van actie. Het resultaat was tot nog toe altijd hetzelfde en vond geen of weinig gehoor. "Het is niet alleen de hele impact van de crisis op de industrie. Je ziet ook dat ondernemingen zeggen dat er minder gereisd moet worden. En dus zijn er minder zakenmensen. Het hoogwaardige vervoer voor de luchtvaartmaatschappijen is uitermate belangrijk", zegt Hartman. Maar ook de consumentenmarkt is belangrijk, benadrukt hij. "Je ziet toeristen die het consumentenvertrouwen verliezen. Er zijn onzekerheden met betrekking tot je spaargeld, je pensioen en of je volgende maand of jaar nog wel een baan hebt."

Oplossingen
Toch ziet Hartman ook dat de financiële crisis de politieke leiders dwingt tot het zoeken naar oplossingen. "Je ziet de positieve impact van een besluit met betrekking tot de Spaanse banken." Het is volgens Hartman belangrijk dat mensen het idee hebben dat de problemen worden opgelost. "Als er wordt gedaan aan window-dressing, dan kijken mensen er doorheen. Mensen vertrouwen het niet meer en dat vertaalt zich dan in hun bestedingspatronen. Dat treft niet alleen de luchtvaart maar alle industrieën."

Meer verlies voor Europese maatschappijen
De internationale luchtvaartkoepel IATA maakte maandag bekend dat Europese luchtvaartmaatschappijen door de schuldencrisis in Europa dit jaar bijna twee keer zo veel verlies lijden dan eerder verwacht. IATA, die zo’n 240 luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld vertegenwoordigt, ging er afgelopen maart nog van uit dat Europese vliegmaatschappijen 600 miljoen dollar verlies zouden lijden in 2012. Inmiddels verwacht de organisatie een verlies van 1,1 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen