Beurs19 feb '16 11:50

Schiphol lijdt niet onder tariefsverlaging

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks een flinke tariefsverlaging voor luchtvaartmaatschappijen is de omzet van Schiphol vorig jaar maar licht gedaald.

Schiphol-topman Jos Nijhuis. Foto: Hugo Reitsma (BNR)
Schiphol-topman Jos Nijhuis. Foto: Hugo Reitsma (BNR)

De omzet van Schiphol daalde met 1 procent tot 1,42 miljard euro. Dat komt met name door de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail. Daarvoor gecorrigeerd was sprake van 1,5 procent groei.

Tarieven
De opbrengsten uit havengelden lieten een lichte stijging zien, tot 869 miljoen euro, terwijl Schiphol die tarieven per 1 april 2015 juist verlaagde met 6,8 procent. De tarieven gaan per 1 april dit jaar verder omlaag, ditmaal met 11,6 procent. Die ruimte heeft het luchthavenbedrijf, zegt topman Jos Nijhuis.

Afgelopen jaar reisde een recordaantal van 58,2 miljoen luchtvaartpassagiers via Schiphol. Dat is 6 procent meer dan in 2014. Het aantal vliegbewegingen steeg met 2,8 procent tot een kleine 451.000.

De nettowinst ging met meer dan een derde omhoog naar 374 miljoen euro. Dat is grotendeels te danken aan een herwaardering van vastgoed ter waarde van 67 miljoen euro, en een boekwinst van 50 miljoen euro op de verkoop van het belang in Schiphol Airport Retail.

Investeringen
Schiphol wil gaan investeren. "We lopen nu snel tegen de grenzen van onze piekcapaciteit aan'', zegt Nijhuis. "Investeringen in het versterken, verbeteren en vergroten van onze infrastructuur, kwaliteit en bereikbaarheid zijn broodnodig.''

Door de investeringen gaan de tarieven de komende jaren wel weer omhoog, zegt Nijhuis. Hij gaf niet aan hoe sterk die stijging zal zijn, maar zei wel dat de toename geleidelijk zal zijn. "Schiphol zal veel goedkoper blijven dan zijn concurrenten'', beloofde hij.

Aandeelhouders
Schiphol keert ongeveer de helft van de winst uit aan zijn aandeelhouders. Daarvan is de Nederlandse staat met een belang van een kleine 70 procent de grootste. Ook de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en de Franse branchegenoot Aéroports de Paris hebben een belang.

Gerelateerde artikelen