Beurs17 jan '13 12:31

'Open een outlet en iedereen valt over je heen'

Auteur: Melvin Captein

Vastgoedontwikkelaar MAB Development wil in 2015 een mode-outletcentrum openen in Halfweg. De weg daarnaartoe kent de nodige hobbels, aldus directeur Jan Eijkemans.

Eind 2015 moet 'Sugarcity, The Style Outlets' zijn deuren openen. De aanloop daarnaartoe was en is lang, maar Eijkemans heeft vertrouwen in een goede afloop. "De financiering is rond. Bestemmingsplantechnisch verwachten we dat er geen kinken meer in de kabel komen. Alleen de echte bouwvergunning is er nog niet omdat er nog wat bezwaarschriften vanuit de omgeving binnen zullen komen. Binnen een maand of zes, zeven hopen we een vergunning aan te vragen.".

Gekannibaliseerd centrum
Volgens Eijkemans is het opzetten van een outletcentrum in Nederland geen sinecure. "Op het moment dat er sprake is van een outlet In Nederland valt tout le monde over je heen. Omliggende gemeenten zijn bang dat de binnenstad gekannibaliseerd gaat worden, winkeliers dat ze hun klanten kwijtraken. Je krijgt te maken met verschillende belangengroepen."

Amsterdam en Haarlem vrezen dat door de komst van het outletcentrum de koopkracht uit het stadscentrum wegvloeit. Eijkemans heeft een andere visie: "Ik denk dat het versterkend werkt, vooral door het nieuwe treinstation dat in Halfweg is aangelegd. Binnen een kwartier ben je in de binnenstad van Haarlem. Bij een dagje uit kun je beide locaties meepakken".

Tegengeluiden
Eijkemans wordt gesterkt in die gedachte door een eerder project in het Duitse Baden-Baden. "Daar waren vooraf veel tegengeluiden, maar na de komst bleek het het winkelhart juist te versterken".

Met de komst van de Style Outlets zouden er in Nederland vier grote outletcentra komen. Die outlets zullen elkaar niet al te veel gaan bijten, zegt Eijkemans. Het in Lelystad gelegen Bataviastad ligt volgens hem ver genoeg van Halfweg vandaan. "Over zestig kilometer in Nederland kun je verdomd lang doen in vergelijking met op de Autobahn in Duitsland."

Gerelateerde artikelen