Beurs5 jun '14 09:52

Tonnen voor ontslagen zorgbestuurders

Auteur: BNR Webredactie

"Een initiatiefrijke en veelzijdige maatschappelijke onderneming’’, zo noemt de Friese zorginstelling de Kwadrantgroep zichzelf op de website. Aan het hoofd stond de vorig jaar ontslagen Chris Marsman. Hij heeft de twijfelachtige eer bovenaan de lijst met veelverdieners in de zorg te staan: ruim een half miljoen euro mocht hij vorig jaar bijschrijven.

Vakbond Abvakabo FNV publiceerde donderdag de ranglijst met 50 grootverdieners in de zorg. Het salaris van Marsman was ‘slechts’ 118.650 euro, maar door onder meer zijn ontslagvergoeding van 369.689 euro kwam hij ruim boven de vijf ton uit.

Ook nummer 2 op de lijst, Wim Schimmel van Inovum, kreeg afgelopen jaar onder meer een riante ontslagvergoeding van dik twee ton bovenop zijn jaarsalaris van 151.383 euro waardoor hij bijna 4 ton ontving in 2013.

Ontslagen
Op nummer 4 staat Marco Meerdink voorzitter van de Raad van Bestuur van Espria en het daaraan gelieerde Woonzorg Nederland. Hij kreeg vorig jaar geen ontslagvergoeding, zijn totale bezoldiging bedroeg in 2013 322.789 euro. Zijn collegabestuurder A. Zuure staat bovenaan de lijst met grootste salarisverhogingen: bijna 10 procent mocht hij er vorig jaar bijschrijven. De vakbond bekeek ook waar de meeste ontslagen dreigen, door onder meer de bezuinigingen in de zorg. Ook hier staat Espria bovenaan: Abvakabo vreest dat daar 2500 banen verloren gaan.

Abvakabo heeft de gegevens verzameld op basis van de jaarverslagen over 2013 die zorginstellingen zelf hebben aangeleverd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen