Beurs19 jan '16 12:49

Zorgobligaties, daar wordt je zorginstelling beter van

Auteur: Thijs Baas

We kunnen binnenkort in zorg gaan beleggen. Dat voorspelt Maurice van Tilburg, de topman van Euronext Amsterdam, op BNR. Veel beginnende zorgondernemers hebben een probleem met het ophalen van kapitaal, zegt Van Tilburg.

Foto: ANP
Foto: ANP

Je moet met alle betrokken partijen kijken wat je kunt doen om de zorg te verbeteren, vindt Van Tilburg. "Voor grote instanties zijn zorginstellingen vaak te klein om in te beleggen. Maar door een lening aan te bieden in de vorm van een obligatie, kun je investeerders duidelijk maken dat ze daar op een transparante en goede manier in kunnen beleggen. En zo proberen wij een bijdrage te leveren aan een betere financiering - die voor die instellingen moeilijker is geworden met alle veranderingen bij banken en overheid."
 


 

Daarom is het volgens Van Tilburg juist van groot belang om te komen tot vormen van financiering die bij deze tijd horen. "Ik verwacht dat er in de loop van de eerste helft van het jaar een aantal instellingen komt waarin geïnvesteerd kan worden. Het is niet eenvoudig, want als je dingen verandert moet je gewoon een voortrekkersrol nemen en tijd en geld in investeren. Maar we zien dat het belangrijk is voor de Nederlandse economie, waar wij ons direct op richten." 

Broker
De eerste contacten zijn al gelegd, zegt Van Tilburg, onder meer met beroepsvereniging Actiz. "En we werken samen met broker AFS, die zorgt dat er ook gekeken wordt of er investeerders voor zijn, dus met elkaar probeer je het voor elkaar te krijgen. Investeringen in de zorg door al die instanties zijn heel belangrijk voor Nederland, en een speerpunt in onze economie. In de zorg worden immers ook gewoon diensten verleend waar een omzet op zit. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen