Beurs4 nov '14 10:17Aangepast op 5 nov '14 10:48

‘Tot de rijke elite van Nederland behoren was nog nooit zo eenvoudig'

Auteur: Pieter van den Akker

De dochter van Freddy Heineken heeft misschien wel het meeste geld op de bank, maar Charlene de Carvalho is niet meer de rijkste Nederlander. Oprichter Frits Goldschmeding van uitzendbureau Randstad voert de nieuwe Quote 500 aan.

Charlene de Carvalho (l) en Frits Goldschmeding (r)
Charlene de Carvalho (l) en Frits Goldschmeding (r)

Wie dit jaar in de top-500 rijkste Nederlanders wilde komen, hoefde 'slechts' 35 miljoen euro te hebben, zegt Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke op BNR. Dat heeft te maken met een nieuwe indeling waardoor Frits Goldschmeding naar nummer 1 is gesprongen.

“Dit jaar hebben we alle Nederlanders die niet in Nederland wonen op een aparte lijst gezet", legt ze uit. "Dat waren er in totaal 127. We hebben vervolgens de top-100 rijkste Nederlanders in het buitenland gemaakt. Dat betekent dat er 27 ‘verdwenen’ zijn en het betekent ook dat er in de top-500 van Quote een heleboel nieuwe namen staan. Ook een nieuwe nummer 1.”

Op de buitenlandse lijst staat de oude nummer 1?
“Ja, klopt. Charlene de Carvalho. Dit jaar met een bedrag van 7,3 miljard.”

Zijn er nog andere opvallende zaken. Zijn er ook mensen die veel vermogen verliezen?
“Over het algemeen zijn het toch de superrijken die met hun vermogen naar het buitenland trekken. Doordat we die op een aparte lijst hebben gezet is de ondergrens behoorlijk gedaald van de gewone top-500. Daardoor zijn er minder afvallers dan afgelopen jaren en ligt de ondergrens dit jaar op 35 miljoen. Vorig jaar lag die nog op 54 miljoen. Tot de rijke elite van Nederland behoren was nog nooit zo eenvoudig.”

Als u kijkt naar het totale vermogen, wat ziet u dan?
“Vorig jaar hadden we een totaalvermogen van 113,1 miljard. Dit jaar 116,3 miljard als we die buitenlandlijst niet gemaakt zouden hebben."
 

Zijn er nog sectoren die opvallen? Vroeger was het allemaal vastgoed.
“Vastgoed doet het nog steeds wel aardig. Handel is natuurlijk altijd groot. Auto’s zie je veel. En toch ook veel investeren. Dat is vrij breed natuurlijk, maar met vermogen kan je je geld weer makkelijker in allerlei investeringen steken. Dat zie je bij een heleboel personen terugkomen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen