
Als het op doneren aankomt, dan zijn wij Nederlanders alles behalve kinderachtig. Al meer dan 10 jaar doet ABN Amro Mees Pierson onderzoek naar filantropie. En wat blijkt? Iedereen geeft, ook de vermogende Nederlanders, zegt Diana van Maasdijk, hoofd filantropie bij ABN Amro Mees Pierson. "Je ziet dat tussen 80 en 90 procent van de huishoudens geeft aan goede doelen. We hebben recent ook onderzoek gedaan binnen ABN Amro Mees Pierson waar we zagen dat 92 procent van onze private banking klanten aan goede doelen geeft."
Trots
Maar anders dan de Amerikanen schreeuwen Nederlanders net wat minder van de daken dat ze geld weggeven. Al is dat aan het veranderen, aldus Van Maasdijk. "Je ziet wel een trend dat meer en meer mensen trots zijn als ze filantropisch actief zijn en dat ze dat aan meer mensen vertellen. Dus ik kan me wel voorstellen dat we in de toekomst zullen horen over Nederlanders of Nederlandse families die meedoen aan de Giving Pledge."
Dat maakt de weg vrij voor de vermogende Nederlanders om Gates achterna te gaan. Die gulle gevers zijn er al, zegt Paul van Riessen, adjunct-hoofdredacteur van Quote. "Kijk bijvoorbeeld naar Bart Becht, de oude CEO van Reckitt Benckiser. Die heeft 150 miljoen euro in een trust gestoken. De winst die hij er mee maakt gaat allemaal naar goede doelen. Dan heb je het over ongeveer 20 miljoen euro per jaar. Een andere gulle gever herkennen we in Pieter Gielen, een van de oprichters van TomTom. Die heeft enige tijd geleden de Turing Foundation opgericht. Daar heeft hij 100 miljoen in gestoken."
Lijst gulle gevers
Quote komt volgende week met een lijst met de meest gulle gevers van ons land, waar deze namen ook in terug te vinden zijn. Net als de familie Van der Voorn van investeringbedrijf HAL, die gul geeft aan Rotterdamse goede doelen. Die filantropen zijn er, maar de adjunct-hoofdredacteur betwijfelt of we er in de toekomst überhaupt helemaal achter komen wie de Bill Gates van de lage landen wordt.
Dat merkten ze bij Quote al met het samenstellen van de lijst. Van Riessen: "We hebben ze niet direct geclassificeerd. Het probleem is een beetje dat in Nederland bescheidenheid nog altijd een groot goed is. Anders dan in Amerika is men iets minder genegen hoog van de toren te blazen dat ze zo goed bezig zijn. Mensen opereren vaak via stichtingen of andere ondoorzichtige constructies. Het is dus heel erg moeilijk om de vinger er precies achter te krijgen."
Businessplan nodig
Diane van Maasdijk schreef verschillende boeken over het schenken van vermogen. Zoals Goed Geven, met daarbij een stappenplan over filantropie. Mochten de rijke mensen tóch overstag gaan, dan moeten ze het wel professioneel aanpakken. "Je hebt een businessplan nodig. Als je de wereld ook een beetje beter wil maken, heb je zeker een stappen- en een geefplan nodig."
Een businessplan dus, en dan moet u met verschillende zaken rekening houden. Zoals waar u uw focus op wil leggen, het verschil wil maken. Ook de hoeveel geld en tijd die u daarvoor wil uittrekken, om uw doel te bereiken. Zodat u zich met uw schenking kunt meten met de liefdadigheid van grote namen als Warren Buffet, Marc Zuckerburg en Bill Gates. Maar dat nieuws dan misschien wel even delen met de rest van de wereld.