Beurs20 jan '16 08:01

Bitcoinbende valt door de mand door pintransacties

Auteur: Thijs Baas

Tien mensen zijn gisteravond aangehouden bij invallen in onder andere Rotterdam, Almere en Putten. Daarbij legden rechercheurs beslag op dure auto's, contant geld en bankrekeningen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De bende wordt verdacht van het verhandelen en witwassen van 15 tot 20 miljoen euro. Drugs en andere illegale waar werd aangeschaft via bitcoins, meldt het OM.

Toch heeft de omvang van deze actie FIOD-directeur Hans van der Vlist niet verbaasd. "De afgelopen periode hebben we al gezien dat er fors gebruik wordt gemaakt van de handel in verboden goederen op het zogenaamde Dark Web. En net zoals de verkopen voor internet een vlucht nemen, geldt dat jammer genoeg ook voor de ilegale handel."

Banken gaven tips
De FIOD is de bende op het spoor gekomen door signalen van de banken. "Men zag daar dat er grote stortingen waren, die direct contant werden opgenomen. Dat bleek te gaan om bitcoincashers. Dat zijn facilitators om bitcoins om te zetten in contact geld."

Met deze informatie kon vannacht de operatie worden uitgevoerd. Verder heeft de FIOD hulp gekregen van vergelijkbare apparaten in de Verenigde Staten, Litouwen en Marokko.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen