Beurs31 jul '13 06:44

Banken houden ook voor durfkapitalisten de hand op de knip

Auteur: Anne-Greet Haars

Na de consumenten en ondernemers, krijgen ook grote durfkapitalisten steeds moeilijker krediet bij banken en pensioenfondsen. De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen trekt daarover aan de bel in het Financieele Dagblad vandaag.

De aflopen twee jaar werd 1 miljard euro minder aan private-equityhuizen geleend. De financieringsbronnen drogen op als gevolg van opeengestapelde regelgeving in de financiële sector. Banken stellen minder risicokapitaal beschikbaar dan vóór de crisis en ook pensioenfondsen vertonen risicomijdend gedrag.

"De ondergang van Lehman Brothers en de knoeierijen van piramidebelegger Madoff hebben strakkere regelgeving uitgelokt die geldschieters kopschuw maakt'', zegt Philip Houben van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Banken en verzekeraars moeten hogere kapitaalbuffers aanhouden en pensioenfondsen krijgen te maken met verscherpt toezicht.

Banken leveren nog maar 15 procent van het vermogen dat Nederlandse investeringsfondsen gebruiken voor deelname in bedrijven. Vóór de val van Lehman was dat 50 procent.

Informal investors
"We zien dat het relatief slecht gaat bij de grotere bedrijven - waar ook durfkapitaal vandaan kan komen. Als we kijken naar de AEX dan zien we dat een hoop bedrijven zelf bezig zijn om hun financiën op orde te krijgen", vertelt investeerder Don Ginsel van Principe Management. "Maar we zien dat grote welvarende families, de informal investors, heel actief zijn in fondsen en rechtstreeks bedrijven. Daarnaast zien we dat het Europese investeringsfonds een stuk van het gat probeert te vullen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen