Beurs7 okt '13 18:50Aangepast op 7 okt '13 19:07

'Schokgolf van Lehman-proporties dreigt'

Auteur: Thijs Baas

Als Ameriaanse obligatiehouders na 1 november massaal van hun stukken af willen, kan dat een wereldwijde schokgolf geven. Dat zegt Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners tegen BNR.

De gevolgen kunnen zelfs groter zijn dan bij de val van Lehman Brothers, zo wordt gevreesd. En niet geheel ten onrechte, legt Van Leenders uit. "Ook de rentes op bijvoorbeeld bedrijfsobligaties of obligaties van emerging markets zijn gebaseerd op de rentes in Amerika. Dus als die aan de haal gaat, dan merkt de hele wereld dat. Maar als je nu kijkt naar de reactie op financiële markten, gelooft niemand dat dat gebeurt."

De koersen liggen immers nauwelijks 2 procent onder de piek van dit jaar, en de Amerikaanse rente verandert helemaal niet, constateert Van Leenders. "Als beleggers de Amerikaanse overheid niet meer zouden vertrouwen, zouden ze een hogere rentevergoeding gaan eisen op die obligaties en dan zou die rente moeten gaan oplopen en dat zien we helemaal niet gebeuren. Het is een beetje onzeker en dat is vervelend en dat zie je op de aandelenmarkten terug. Maar er is geen sprake van paniek."

Schuldenplafond
Hoewel de gevolgen van een schuldenplafond tot nu toe meevallen, is het potentiële gevaar heel groot. "Er zijn allerlei contracten gebaseerd op Amerikaanse staatsobligaties die dienen als onderpand. Veel beleggers hebben dat. Als dat geld niet op tijd binnenkomt en er komt een verkoopdruk op te staan, dan kan dat hele ernstige gevolgen hebben."

De Democraten én de Republikeinen hebben in ieder geval nog twee weken om eruit te komen. "Maar als het schuldenplafond niet verhoogd wordt, kunnen ze geen geld meer lenen. Dan hebben ze nog wel wat in kas om het tot het eind van de maand uit te zingen. Maar vanaf 1 november is er echt geen geld meer om betalingen te doen aan uitkeringen, salarissen en aan rente. En dat betekent dat een Amerikaanse obligatiebelegger zijn rente niet op tijd krijgt."

Verzekeringspremie
Zo'n belegger kán het luchtig opnemen, zegt Van Leenders, maar hij kan ook van zijn stukken af willen. "Misschien heeft hij wel een verzekeringspremie op die obligatie die moet uitbetalen. Het is een enorme markt voor staatsobligaties. Daar zijn allerlei partijen direct of indirect mee verbonden, dus dat geeft een wereldwijde schokgolf."

Gerelateerde artikelen