Beurs13 okt '15 08:08Aangepast op 18 okt '16 17:12

AB InBev en SABMiller akkoord over fusie

Auteur: BNR Webredactie

Bierbrouwers Anheuser-Busch InBev en SABMiller, de twee grootste bierbrouwers ter wereld, zijn het eens geworden over een fusie.

AB InBev is bereid 44 pond per aandeel te betalen voor het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch. Dat bedrag wordt in principe voldaan in contanten, maar sommige grootaandeelhouders kunnen kiezen voor aandelen AB InBev. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op omgerekend ruim 95 miljard euro.

De Belgisch-Braziliaanse brouwer van onder meer Stella Artois, Leffe en Hoegaarden heeft tot 28 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen. Als de overname toch nog afketst, bijvoorbeeld omdat toezichthouders niet akkoord gaan, betaalt het bedrijf een afkoopsom van 3 miljard dollar aan SABMiller.

Een bod van 42,15 pond per aandeel dat AB InBev eerder deze maand uitbracht, vond SABMiller nog veel te laag. Ook twee eerdere informele biedingen werden van tafel geveegd. Toch was de druk op SABMiller om toe te happen groot, omdat onder meer grootaandeelhouder Altria een overname wel zag zitten.

De toezichthouders moeten nog wel akkoord gaan. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer verwacht daar niet al te grote problemen mee. Voordat ze dit bod deed, heeft AB InBev natuurlijk al gekeken: in welke landen worden we te groot en moeten we wat afstoten?” Dit is bijvoorbeeld het geval in de VS.

Heineken
Om de touwtjes zelf in handen te houden, probeerde SABMiller vorig jaar Heineken te verleiden tot een fusie. De oprichtersfamilie van de Nederlandse brouwer zag dat niet zitten.

De deal betekent dat één op de drie biertjes wereldwijd straks afkomstig zal zijn van de nieuwe biergigant. AB InBev en SABMiller zijn samen goed voor een jaaromzet van omgerekend bijna 57 miljard euro. Heineken, dat op de mondiale biermarkt nu nog de derde plek inneemt achter de twee fusiepartners, kwam vorig jaar tot een omzet van ruim 21 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen