Beurs18 feb '16 12:05

Cijferseizoen: de belangrijkste resultaten van vandaag op een rijtje

Auteur: Sam de Voogt

Het was vanochtend druk voorbeurs. Zo presenteerden onder meer BAM Groep, Randstad, ASR, Arcadis en het niet beursgenoteerde Rabobank cijfers. Hier vind je de belangrijkste resultaten op een rijtje.

Grote drukte op de beurs vandaag. Verschillende grote Nederlandse bedrijven presenteerden hun jaar- of kwartaalcijfers voordat de handel kon beginnen. De belangrijkste cijfers (los van Air France-KLM, zie apart bericht) zijn even bij elkaar gezet.

BAM Groep
Het beursgenoteerde bouwbedrijf heeft in 2015 winst geboekt, waar het jaar ervoor nog verlies werd geleden. Van 108 miljoen euro in het rood ging BAM naar 10 miljoen in de plus. Ook de omzet steeg, met 1,5 procent naar 7,4 miljard euro. Flinke kostenbesparingen waren de voornaamste reden voor de positieve cijfers.

 

Randstad
Het uitzendconcern zag het wereldwijde economische herstel terug in de kwartaalcijfers over de laatste drie maanden van 2015. Dankzij groei in onder meer Frankrijk en Nederland en stabilisatie in de VS boekte Randstad een omzet van 5 miljard, 11 procent meer dan vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg met 42 procent naar 234 miljoen euro, en de nettowinst met 100 miljoen euro naar 176 miljoen euro.

ASR
De genationaliseerde verzekeraar verhoogde zijn jaarlijkse nettowinst met 42 procent ten opzichte van 2014, tot een totaal van 601 miljoen euro. Ook de omzet steeg met 8 procent naar iets meer dan 4 miljard euro. De opbrengsten van schadeverzekeringen bleven ongeveer gelijk, maar overnames op het onderdeel levensverzekeringen zorgden voor de mooie cijfers.

Arcadis
Ingenieursebedrijf Arcardis zag in het vierde kwartaal van 2015 de omzet, exclusief wisselkoerseffecten en overnames, afnemen. Toch nam dankzij gunstige wisselkoerseffecten de totale netto-omzet toe met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014, tot 636 miljoen euro. Over heel 2015 nam de winst toe met 11 procent naar 137 miljoen euro, minder dan de verwachte winststijging van 20 procent. Daarover had Arcadis al in januari een winstwaarschuwing afgegeven. Het bedrijf heeft last van de onder druk staande economieen in China en Brazilie en sterk dalende brandstof- en grondstofprijzen.

 

Rabobank
De Nederlandse bank, niet beursgenoteerd, zag de winst het afgelopen jaar flink groeien, met 20 procent tot een jaarresultaat van 2,2 miljard euro. Voornaamste oorzaak was het herstel van de Nederlandse economie, dat flink bijdroeg aan de scherpe daling van de kosten. Ook daalden de kosten voor kredietverliezen, tot iets boven de 1,1 miljard euro.  De Rabobank moest wel 604 miljoen afschrijven op een Amierkaanse retailbank. De bank verwacht dat het economische herstel zich de komende jaar doorzet.

 

Gerelateerde artikelen