Beurs19 dec '13 10:10

Overslag Rotterdamse haven stabiel

Auteur: ANP Nieuws

De overslag in de Rotterdamse haven zal dit jaar, met volgens voorlopige cijfers 442 miljoen ton, op hetzelfde niveau uitkomen als in 2012. Dat maakte het Havenbedrijf Rotterdam donderdag bekend.

Het best presteerden de droge massagoederen zoals kolen, ijzererts en agribulk. De overslag van ruwe olie lag duidelijk lager dan in 2012, vooral door de zwakke markt voor brandstoffen in Europa en onderhoudstops bij de raffinaderijen. De overslag van olieproducten nam licht toe. De containeroverslag is licht gedaald door de economische malaise en doordat de haven van Hamburg lading terugwon.

"Het beeld is precies andersom dan vorig jaar. Waar in 2012 de ruwe olie en olieproducten zorgden voor groei, laten ze het dit jaar afweten. Nu zijn vooral kolen, erts en schroot en agribulk flink gestegen'', zei Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.

Ertsen

De behandeling van ertsen en schroot nam toe met 9,4 procent (36 miljoen ton) vooral door de concentratie van de aanvoer in zeer grote schepen en doorvoer naar staalfabrieken in Gent, Bremen en Duinkerken. De kolenoverslag profiteerde van de afnemende winning van Duitse kolen en een grotere vraag naar kolen. De totale kolenoverslag nam met 17,1 procent toe tot 30 miljoen ton.

De overslag van ruwe olie liep terug met 7,3 procent tot 91 miljoen ton, een historisch laag niveau. De raffinaderijen in het Rotterdamse complex hadden te maken met een lage vraag naar raffinageproducten in Europa. Tegelijkertijd neemt de concurrentie op de wereldmarkt voor raffinageproducten toe.

Het containersegment liet een teruggang zien van 3,1 procent tot 122 miljoen ton. Een belangrijke oorzaak was de lage vraag naar consumentengoederen door de economische crisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen