Beurs8 jan '16 13:10

‘Nederland zal Chinese crash voelen’

Auteur: Jolijn Mes

Afgelopen week ging de beurs in China onderuit en werd de handel twee keer stilgelegd. Volgens Minister Joeren Dijsselbloem van Financiën zal dit ook invloed hebben op de Nederlandse economie.

ANP/AFP
ANP/AFP

Er zijn al langer zorgen over een afzwakkende Chinese economische groei, maar afgelopen week was het goed raak. Minister Dijsselbloem verwacht de gevolgen hiervan ook in Nederland te zullen zien: “Ons herstel is vrij breed en niet alleen afhankelijk van export. Dat maakt ons minder kwetsbaar voor de wereldhandel. Maar dit zal ongetwijfeld invloed hebben.”

Transitie
Volgens Minister Dijsselbloem moet de Chinese economie een overgang doormaken: “Dat de groei in China zou terugzakken is niet verrassend. Het is belangrijk dat de Chinese autoriteiten de transitie waar de Chinese economie doorheen moet, goed managet.”

Dat gebeurt nog niet heel succesvol. Dijsselbloem: “Ze hebben al aangegeven dat ze de wijze waarop omgegaan wordt met koersdalingen zullen aanpassen. Dat lijkt me heel erg belangrijk. De overgang is onvermijdelijk in China, maar die moet geleidelijk en gecontroleerd plaatsvinden.”

Gerelateerde artikelen