Beurs3 jul '14 18:51Aangepast op 3 jul '14 19:09

'Vliegmaatschappijen draaien mogelijk op voor kosten extra security'

Auteur: Thijs Baas

De kans is groot dat de luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen moeten opdraaien voor de verscherpte maatregelen die de Amerikaanse overheid eist op bepaalde buitenlandse luchthavens waar rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken.

Alleen als de Nederlandse overheid vaststelt dat de Amerikaanse eisen gegrond zijn, zullen de bijkomende kosten ook door de staat worden opgehoest. Hoewel een concreet verzoek er nog niet ligt, wordt achter de schermen inmiddels druk overleg gevoerd met de Amerikanen. 

Die willen dat er meer veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zodat de vluchten op de VS veilig plaats kunnen vinden, zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. "Mede door de bodyscans staat Schiphol op een hoog beveiligingsniveau, dus ik verwacht dat het overnemen van de Amerikaanse verzoeken een minimale belasting voor de passagier met zich mee zal brengen."

Aanvaardbaar
De extra check zal voornamelijk betrekking hebben op een extra controle op personen óf op de spullen die iemand mee wil nemen. Alleszins aanvaardbaar, volgens Schoof. Hij gaat er overigens niet van uit dat een mogelijke dreiging ten grondslag ligt aan het Amerikaanse verzoek. "We zijn bezig om te achterhalen waarom de Amerikanen dit willen. Dat kan zijn omdat ze nog een keer een assessment hebben gemaakt van hun  veiligheidssituatie."

Dat inzicht is volgens Schoof - overigens ook in andere landen - van belang om mee te nemen in de afweging of extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. "Als de maatregelen ook voor Nederland zouden gelden, zullen ze deze maatregelen minder impact hebben dan bij andere Europese luchthavens. We hebben er zeker iets over te zeggen, maar de Amerikanen bepalen of een vlucht daadwerkelijk in de Verenigde Staten mag landen. Dat is tussen de Amerikaanse overheid en de luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen."

Gerelateerde artikelen