Beurs3 nov '15 10:37

Shell grijpt in vanwege lage olieprijzen

Auteur: BNR Webredactie

Shell neemt zijn eigen organisatie flink op de schop omdat het concern verwacht dat de olieprijzen voorlopig laag zullen blijven.

Vandaag werd onder meer de verkoop van 30 miljard dollar aan onderdelen bevestigd en stelde Shell dat het op schema ligt om de overname van gasbedrijf BG begin volgend jaar af te ronden.

"De lage olieprijzen zorgen voor een grote verandering in onze sector. Ik ben vastbesloten dat Shell daarin voorop loopt en er uit komt als een meer gefocust en concurrerender bedrijf'', zegt bestuursvoorzitter Ben van Beurden.

De Brits-Nederlandse energiegroep probeerde met de aankondiging van extra besparingen zorgen van beleggers weg te nemen dat de overname van BG in gevaar komt door de aanhoudend lage olieprijzen. Volgens het concern pakt de aankoop goed uit bij een olieprijs van circa 65 dollar per vat. Bij de aankondiging van de transactie voorzag Shell nog een herstel naar 90 dollar per vat in 2020.

Shell denkt 3,5 miljard dollar aan kostenvoordelen te kunnen behalen door de overname van BG, waarop het in april een bod uitbracht van 64 miljard euro. Dat is 1 miljard dollar meer dan een eerdere inschatting van de besparing.

Dit jaar werden de kosten en uitgaven al met 11 miljard dollar verlaagd, onder meer door 7500 banen te schrappen en projecten uit- of af te stellen. Vorig jaar en dit jaar stootte Shell voor in totaal 20 miljard dollar aan onderdelen af. Na de afronding van de overname van BG gaat het bedrijf in die lijn verder met een beoogde 30 miljard dollar aan verkopen.

Gerelateerde artikelen