Brussel: Belastingafspraken met Starbucks illegaal
De Europese Commissie stemt niet in met de belastingafspraken tussen Starbucks en de Nederlandse overheid. Het kabinet reageert verbaasd.
Nederland moet tussen de 20 en 30 miljoen euro terugvorderen van Starbucks. Het gaat om belastingvoordeel dat de fiscus aan de koffieketen heeft gegeven. Volgens Brussel is dit verboden staatssteun.
"Belastingafspraken die kunstmatig de belastingdruk van een bedrijf drukken, zijn illegaal. Alle bedrijven moeten hun eerlijke aandeel aan belasting betalen", twittert eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).
"Het kabinet is verbaasd over het besluit van de Europese Commissie dat Starbucks staatssteun zou hebben gekregen'', laat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) weten. Volgens hem zijn de geldende internationale regels toegepast bij de afspraken. Het kabinet gaat het besluit van Brussel bestuderen en laat "binnen enkele weken" weten wat het gaat doen.
Illegaal
De belastingafspraken zijn gewoon illegaal binnen de EU-wetgeving, zegt verslaggever Laurens Boven; ze zijn het resultaat van de belastingafspraken was dat de winsten kunstmatig laag bleven. Starbucks had een soort interne bedrijfshandel opgezet tussen verschillende dochterondernemingen, zonder dat dat werd doorgerekend in de marktprijzen: "Via de royalty's over de koffierecepten werd de winst van het ene bedrijf naar het andere bedrijf gebracht naar het putje met de laagste belasting.
Nederland heeft als huiswerk meegekregen om het belastingvoodeel glad te trekken, zegt Laurens Boven. Een boete hoeft niet te betaald te worden, bevestigt eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging), maar wel moet de oneerlijke concurrentiepositie van Starbucks ten opzichte van andere bedrijven ongedaan wprden gemaakt. "En daarmee is de kous af. Opmerkelijk, omdat niet alleen de Nederlandse staat bij de deal betrokken was, maar ook de fiscus, die de belastingdeal ook toestond."
Schuiven met royalties
Starbucks gebruikte een constructie waarbij het royalties voor een recept om koffiebonen te branden naar een bedrijfsonderdeel in het Verenigd Koninkrijk mocht overboeken. Nederland stond toe dat dat bedrag van de winst werd afgeboekt. Daardoor kon de belasting omlaag. Brussel vindt dit een "kunstmatige verlaging'' en spreekt van "ten onrechte schuiven met winsten''. De Belastingdienst moet aan de hand van recente cijfers bepalen hoe hoog het bedrag precies uitpakt. Nederland krijgt geen boete.
Voorbeeld stellen
Ben Van Rompuy, hoogleraar Europees mededingingsbeleid aan de Vrije Universiteit van Brussel, vindt het terug te vorderen bedrag erg meevallen, zo zei hij eerder op basis van mediaberichten. “Het is nog even afwachten over welke periode ze precies gerekend hebben. Maar als het over vijf jaar gaat, spreken we over 5 miljoen per jaar. Dat is geen gigantisch bedrag.”