Geslaagd carnaval is als een warme zomermaand
"Er is altijd een gezonde concurrentie tussen Limburgs en Brabants carnaval", zegt adjunct-directeur Jan-Paul Rutten van de Limburgse brouwerij Gulpen. Lachend: "Wij zeggen altijd dat carnaval in Brabant helemaal geen carnaval is, maar de details zal ik je besparen." Cultuurverschillen of niet: de biertap staat open. In Limburg én in Brabant.
Toegegeven, ook in andere delen van het land wordt (op kleine schaal) carnaval gevierd, maar de hoeveelheden bier die er in het zuiden doorheen worden gejaagd, zijn van een andere orde. Dus steken we ons licht maar eens op bij de authentieke Limburgse bierbrouwer Gulpener.
Goed voor de omzet
"Bij ons begint de boel een maand of twee van tevoren warm te lopen", vertelt Jan Paul Rutten over het feest dat komend weekend losbarst. "Dat zie je terug in de weekenden, wanneer er overal carnavalszittingen zijn. In alle dorpen en steden heb je grote zittingen waar iedereen naar toe komt. Die zijn goed voor de omzet."
Eigenlijk staat de biertap vanaf 11 november ('de elfde van de elfde') zo'n 3,5 maand onafgebroken open, beaamt Rutten. En een Limburgse bierbrouwer zou geen Limburgse bierbrouwer zijn als 'ie zich niet zou verbinden met het volksfeest. Gulpener heeft sinds jaar en dag z'n naam verbonden aan een liedjesconcours genaamd het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. "Een provinciale liedjescompetitie waarbij alle mensen met hun nieuwste carnavalsliedjes de kans krijgen om zich te presenteren en na een aantal voorrondes uiteindelijk in de finales terechtkomen. Daar komt 4,5 duizend man op af. Da's echt een enorm feest, waar de carnavalskraker 2014 bekend wordt gemaakt."
1000-2000 hectoliter meer
Een enorm feest, dat geloven we graag. Dan is de grote vraag natuurlijk hoeveel bier er met carnaval wordt gedronken. "In de carnavalsmaand is het ongeveer een verdubbeling van de maand ervoor of erna", antwoordt hij. "Wij zijn niet zo'n heel grote brouwerij. Dus dat betekent dat je het hebt over duizend of tweeduizend hectoliter meer dan een andere maand. We brouwen op een dag drie brouwsels van 180 hectoliter, dus we brouwen op een dag rond de 500 hectoliter. We hebben dus wel een paar dagen nodig om alles te brouwen. Een goede carnavalsmaand is vergelijkbaar met een goede zomermaand."
Wie denkt dat het voorafgaand aan het begin van carnaval enorm hectische dagen zijn bij Gulpener, heeft het mis, zegt Rutten. "Het meeste werk is voor ons al gebeurd. Wij moeten zorgen dat het bier gebrouwen wordt, dat er genoeg bier is en dat het uitgeleverd wordt aan alle drankenhandels, de tussenpersonen naar de horeca. Dat is de afgelopen weken gedaan. Dat is voor ons altijd een heel drukke periode. De week voor carnaval is het vooral heel druk voor de drankhandelaren om alle horeca goed te voorzien."
Kou, regen
Kortom, niets staat een geslaagd carnaval nog in de weg, sluit Rutten af. Hoewel, de weergoden moeten natuurlijk wel een beetje meewerken. "Het is heel erg afhankelijk van de kou en of het regent of niet. Je merkt pas echt ná het carnaval of carnaval goed of slecht is geweest. Het gaat erom of de kelders leeg zijn of dat er nog zat staat zodat ze de eerste weken niet hoeven te bestellen."