Beurs2 feb '13 08:33Aangepast op 2 feb '13 16:24

Beleggersvertrouwen eindelijk crescendo

Auteur: Fleur de Bruijn

“Als meer mensen vertrouwen in de economie hebben, kan het een self-fulfilling prophecy worden en gaat het over een half jaar echt beter met onze economie."

Dit zegt met Bob Homan, hoofd investment Office bij ING, in reactie op het nieuws dat het vertrouwen onder Nederlandse beleggers weer terug is. Dit in navolging van het groeiende consumentenvertrouwen. En dat is een heel goed teken, zegt Homan: “De Nederlandse export draait aardig. Een groot probleem is de binnenlandse vraag. Met een klein beetje vertrouwen kan die weer op gang komen. De spaarberg is nog nooit zo groot geweest. Als daar iets van los komt, kan het inderdaad een self-fulfilling prophecy worden met een hele positieve loop."

Beleggersbarometer
Met een stand van 103 punten is de beleggersbarometer van de bank in januari voor het eerst in 1,5 jaar weer boven de 100 punten uitgekomen, meldt ING zaterdag. De stand van 103 betekent dat het aantal positief gestemden voor het eerst weer groter is dan het aantal negatief gestemde particuliere beleggers.

“Beleggers hebben meer vertrouwen gekregen omdat ze zien dat de Amerikaanse economie aantrekt, dat de cijfers in China meevallen en dat het in Europa beter weer wordt”, legt Homan uit.

Nieuw jaar
De index waarmee ING het vertrouwen meet stond vorige maand nog op 86 punten. Het nieuwe kalenderjaar heeft beleggers nieuw vertrouwen geschonken, zegt Homan. “2012 viel uiteindelijk enorm mee voor beleggers, daaruit concluderen ze dat 2013 ook een heel aardig jaar kan worden.”

Tevreden
De particuliere beleggers kijken met tevredenheid terug op de afgelopen drie maanden. De helft van hen verwacht volgens de ING dat de AEX de komende drie maanden gaat stijgen.

Een kwart vindt het een goede tijd om in meer risicovolle sectoren te beleggen, dat was in januari nog 18 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen