Beurs29 feb '16 10:30

'Ik denk dat de postmarkt er nog lang zal zijn'

Auteur: Marjan van den Berg

PostNL zag zijn winst vorig jaar flink dalen. In de pakketbezorging zit nog veel muziek, maar in de bezorging van brieven houdt de krimp aan. Daaraan wil PostNL zich gewoon blijven aanpassen, zegt topvrouw Herna Verhagen.

ANP
ANP

In 2015 boekte PostNL een nettowinst van 150 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog ongeveer 225 miljoen. PostNL wist de operationele winst vorig jaar met 6 procent op te voeren tot 303 miljoen euro. Daarmee werd voldaan aan de eigen voorspelling dat het resultaat tussen 280 en 320 miljoen euro zou uitkomen.

"Wij vinden 2015 een zeer solide jaar", zegt CEO Herna Verhagen desondanks.

 

In de pakketbezorging zit nog altijd groei. Ook dit jaar verwacht PostNL hiervan te profiteren.

Postmarkt
In de postbezorging daalde het volume met 11 procent. Kostenbesparingen zijn volgens Verhagen de belangrijkste manier om dit op te vangen. Vorig jaar behaalde PostNL 85 miljoen euro aan kostenbesparingen. "Slechts in beperkte mate" vangt het bedrijf de krimp in de postmarkt op door de tarieven te verhogen, zegt de topvrouw. "Wij verwachten tot en met 2020 nog een keer 260 miljoen aan kostenbesparingen te gaan realiseren, dus ook in de komende jaren gaan wij daarmee door."

Gevraagd of de rek er in de postbezorging er op een bepaald moment niet helemaal uit is, zegt Verhagen: "Ik denk dat de postmarkt er nog lang zal zijn in Nederland. De Nederlandse postmarkt heeft nog ongeveer 3,5 miljard poststukken. Dat betekent dat je nog heel lang daling zult zien in die markt, maar het betekent ook - en dat is eigenlijk wat we ook aangeven met onze kostenbesparingsplannen tot en met 2020 - dat we verwachten dat we jaar over jaar ons bedrijf aan kunnen passen aan die volumedaling."

Eind vorig jaar liet PostNL al weten dat komende jaren nog meer besparingen worden doorgevoerd. Daarbij blijft de reorganisatie tot en met volgend jaar wel beperkt tot het eerder aangekondigde verlies van 2700 tot 3500 banen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen