Beurs3 mrt '16 13:08

2015 was topjaar voor SNS Bank

Auteur: Jolijn Mes

SNS Bank heeft in 2015 een goed jaar gedraaid: de winst is met 14 procent gestegen naar 335 miljoen euro. Toch zijn de verwachtingen dat het in 2016 iets minder goed zal gaan met de bank.

ANP
ANP

Volgens Maurice Oostendorp, topman bij SNS Bank, ging het op alle fronten beter met de bank: "We hadden nog weinig rentelasten vanuit het verleden als het gaat om de financiering van vreemd vermogen. Ook was de marge op hypotheken goed en was er sprake van een verbetering van de kwaliteit van de hypotheekportefeuille. Dit alles bij elkaar leidde tot een forse winst."

Gezonde bank
Toch is deze winst volgens Oostendorp niet het allerbelangrijkste voor de bank: "Voor ons is het heel belangrijk dat wij een heel gezonde bank zijn. Daar hoort een gezonde winst bij, maar niet een maximale doelstelling om die winst zo hoog mogelijk te laten zijn."

Daarom lijkt Oostendorp het ook niet heel erg te vinden dat de winstvoorspellingen voor 2016 wat minder rooskleurig zijn: "Dat vinden we op zich niet erg. De rente is nu gewoon heel laag en er is heel veel concurrentie op onze hoofdmarkt, de hypotheken. Daar moeten we simpelweg rekening mee houden."

ECB
Andere banken hebben boos uitgehaald naar de ECB vanwege de lage rente, maar Oostendorp voelt geen wrok tegen de Europese Bank: "Natuurlijk heeft die lage rente effect op onze winstgevendheid, maar wij beschouwen het ECB-beleid als een gegeven. We zijn daar niet kritisch over."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen